Ingatlan információk

Hasznos információk, érdekességek az ingatlanok világából. A legjobb ingatlanos írások gyűjteménye.

ingatlan

Címkék

235 (1) adásvétel (1) ajánlattétel (1) albérlet (1) árfolyam csökkenés (1) árverés (1) árverezés (2) befektetés (1) bérbeadás (1) bontás (1) budapesti lakásmaffia (1) celebek (1) csal (1) csalás (2) csaló (1) cseh (1) diák (1) donald trump (1) dubai (1) edbusy (1) elad (1) eladás (1) eladó (2) építési engedély (1) építkezés (1) érdekesség (1) érdekes történet (1) erősödik (1) euro (1) euró (1) florida (1) főbűn (1) forint (1) forint erősödés (1) fotó (1) gáz (1) gázáremelés (1) hellókarácsony (1) hiba (1) hír (1) hitel (2) hitelválság (1) idegesítő (1) illeték (1) illetéktörvény (1) ingatlan (12) ingatlanjogász (1) ingatlanközvetítő (1) ingatlanos (1) ingatlanpiac (3) ingatlanprojekt (1) ingatlan befektetés (1) ingatlan bérbeadás (1) katasztrófaturizmus (1) kiadó lakás (1) lakás (15) lakásárverezés (1) lakáshitel (1) lakáslízing (1) lakásmaffia (1) lakáspiac (1) lakásszerzés (1) lakásvásárlás (2) lakás árverezés (1) lakás bérlés (2) lakás eladás (1) lakás kiadás (1) lakosság (1) lízing (1) lízingkonstrukció (1) lízingszerződés (1) luxus (2) nyomozás (1) önkormányzati lakás (1) otp (1) palm jumeriah (1) panel (1) pénzügyi cég (1) problémák (1) rekord (1) szezon (1) szingli (1) szomszéd (1) tipp (1) tulajdoni lap (1) uborkaszezon (2) v. kerületi (1) vásárlás (2) vásárol (1) vesz (1) visszterhes vagyonátruházási illeték (1) önkormányzati lakások (1) Címkefelhő

Mindig az eladhatatlan lakás a legdrágább

2008.06.25. 15:03 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: lakás otp ingatlanpiac lízing lakáslízing lízingszerződés lízingkonstrukció



Két éve jelent meg Magyarországon a lakáslízing lehetősége, amelytől sokan azt várták, hogy átalakítja a lakáspiacot. Dunavölgyi Mária, az OTP Lakáslízing Zrt. vezérigazgatója szerint ez megtörtént, de nem úgy, ahogyan képzelték. A pénzintézetek ugyanis a lízinghez igazították a hitelkonstrukcióikat.

   
   
– Felmérések szerint a lakáspiacon minden eddiginél alacsonyabb szintre süllyedt a lakossági kereslet. Ezt meg tudja erősíteni?
– Valóban csökken a kereslet. Az emberek korábban azt hitték, hogy a nehézségek csak átmenetiek. Ezt ma már egyre kevesebben gondolják így. Ezzel együtt a lakáspiac soha nem hal meg. A kihívások arra késztetik a beruházókat, befektetőket, hogy sokkal jobban figyeljenek oda, hogy hová, mit, kinek és mennyiért építsenek. Így a piac egyes szegmenseiben ma sem olyan rossz a helyzet.

– Milyen szegmensekre gondol?
– Például az egyetemi városokban tanuló vidéki diákok szülei közül többen most is keresik az olcsó lakásokat. Úgy számolnak, hogy jobban megéri egy saját otthon, mint egy albérlet fenntartása vagy az ingázás finanszírozása. Hogy a másik végletet említsem: a magas színvonalú, elegáns környezetben fekvő különleges lakások szintén kelendők. Ezekből sincs annyi, amennyire szükség lenne. Az ingatlan a befektetők körében továbbra is előnyt élvez. A válások magas aránya szintén növeli a lakáskeresletet.

– A jelenlegi helyzetben miként alakulnak az árak? Többek szerint az állami megrendelések elmaradásától kiéheztetett építőiparban drágulás várható.
– Változó a tapasztalatunk. Ahol több az eladatlan lakás, ott az ingatlanfejlesztők rugalmasabbak az árképzésben. Keresik azokat a lehetőségeket, amelyek eladhatóvá teszik az ingatlanokat: így született meg például a lakáslízing ötlete is. Mindezzel együtt, ha magasak a költségek és alacsony a kereslet, az nem kedvez az üzletnek. Azt már mindenki megtanulta, hogy eladhatatlan lakásokat finanszírozni igen drága mulatság.

– Két éve jelent meg hazánkban a lakáslízing lehetősége. Akkor a szakavatottak azt mondták, hogy ez átalakítja a piacot. Így történt?
– Igen, de nem egészen úgy, ahogy várták. A lízingnél nem feltétlenül kötelező az önerő, és több szempontból is kedvezőbb feltételeket kínál a hagyományos hitelekhez képest. Az új lakásoknál például kisebb a kamatköltség. Mindez kihívás elé állította pénzintézeteket, és a fentiekre válaszul a hitelkonstrukcióikat, amennyire tudták, hozzáigazították a lízing kondícióihoz. Ma már egyébként minden nagyobb banknak van lízingcége is.

– Az amerikai jelzáloghitel-válság milyen következtetések levonására készteti a lízingeléssel foglalkozó cégeket?
– Ez globális probléma, noha a magyarországi bankokat közvetlenül kevésbé érinti. Az OTP-t például egyáltalán nem. Ezzel együtt minden hitelezéssel foglalkozó intézménynek érdemes átgondolnia a lehetséges kockázatokat és azok kezelését. A lízing egyébként ebből a szempontból ideálisnak nevezhető termék. A bankoknak kisebb a kockázatuk, mert nem jelzálog-, hanem tulajdonjoguk van a lakásra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ügyfél ebből bármit érzékelne, vagy rosszabbul járna. A hitelnél, ha végig fizeti a havi törlesztést, lekerül a jelzálog, nálunk, ha kifizeti a díjakat, akkor kerül a nevére az ingatlan. Ha valamilyen nagyobb probléma miatt nem tud törleszteni, akkor végső esetben eladhatja a lakást. Ez sem gond, a vevővel egyszerűen csak átkötjük a szerződést, s ezért az illetéket sem kell kifizetni.

– Van, aki úgy látja, hogy a lízingkonstrukció egyik hátránya éppen a futamidő vége előtti lakáscserében rejlik. Eladni az ingatlant ugyanis csak akkor lehet, ha a lízingcégnek is elfogadható vevőt találnak, aki átvállalja a törlesztőrészleteket.
– Ezt nem tartom hátránynak. Két eset lehetséges. Az egyik, hogy az ügyfelünktől valaki készpénzzel vagy hitellel megveszi a lakást. Igaz, ekkor a vevőnek kell állnia az átírás költségeit, de ez a hitellel finanszírozott lakásnál is így van. Ha viszont valaki lízingelt lakást vesz meg, és vállalja a konstrukció feltételeit, akkor ezt is megspórolhatja. Ma már egyébként egyre kevésbé jellemző, hogy valaki húsz-huszonöt évre vásárol lakást. Ha születik egy-két gyerek, akkor előbb-utóbb nagyobb otthonra cserélik a régit.

– Sok a bebukott lízingszerződés?
– A mi esetünkben ritka, ez talán a kockázatkezelésünknek köszönhető. A mi érdekünk az, hogy ne veszítsük el az ügyfeleinket. Ezért amíg lehet, rugalmasan kezeljük az átmeneti problémákat. Akik befizettek valamennyi önerőt, azoknak könnyebb a helyzetük, mert van tőkefedezetük.

– Az OTP-nél japán jen alapján is igénybe vehető a lízingkonstrukció. Ezt a devizát nem tartja kockázatosnak?
– Ezzel kapcsolatban vannak félreértések. Mi – ahogy a bank is – csak abban az esetben biztosítjuk a japánjen-alapú konstrukciót, ha az ügyfél jövedelme akár a svájcifrank-alapú havi törlesztést is fedezni tudja. Így ha változik a japán jen árfolyama, akkor sem történik baj. Ráadásul a jennél tíz százalékkal nagyobb önerőt kérünk. Vélhetően emiatt is kisebb a jen alapján igénybe vett konstrukciók száma.

– Milyen jövőt jósol a lakáslízingnek?
– Töretlen növekedésre számítok. Ehhez azonban az kell, hogy egyre többen ismerkedjenek meg a lízinggel. Aki új építésű lakást vesz, és nem jogosult állami támogatásra, annak mindenképpen érdemes mérlegelnie ezt a lehetőséget. Megfelelő jövedelem mellett önerőre sincs szükség. Az sem mellékes, hogy nincs felső életkorhatár. Bármilyen életkorban szerződést lehet kötni a maximális futamidőre is.
Kiss Gergely

 

Forrás: http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=149054

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlaninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr44538902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása