Ingatlan információk

Hasznos információk, érdekességek az ingatlanok világából. A legjobb ingatlanos írások gyűjteménye.

ingatlan

Címkék

235 (1) adásvétel (1) ajánlattétel (1) albérlet (1) árfolyam csökkenés (1) árverés (1) árverezés (2) befektetés (1) bérbeadás (1) bontás (1) budapesti lakásmaffia (1) celebek (1) csal (1) csalás (2) csaló (1) cseh (1) diák (1) donald trump (1) dubai (1) edbusy (1) elad (1) eladás (1) eladó (2) építési engedély (1) építkezés (1) érdekesség (1) érdekes történet (1) erősödik (1) euro (1) euró (1) florida (1) főbűn (1) forint (1) forint erősödés (1) fotó (1) gáz (1) gázáremelés (1) hellókarácsony (1) hiba (1) hír (1) hitel (2) hitelválság (1) idegesítő (1) illeték (1) illetéktörvény (1) ingatlan (12) ingatlanjogász (1) ingatlanközvetítő (1) ingatlanos (1) ingatlanpiac (3) ingatlanprojekt (1) ingatlan befektetés (1) ingatlan bérbeadás (1) katasztrófaturizmus (1) kiadó lakás (1) lakás (15) lakásárverezés (1) lakáshitel (1) lakáslízing (1) lakásmaffia (1) lakáspiac (1) lakásszerzés (1) lakásvásárlás (2) lakás árverezés (1) lakás bérlés (2) lakás eladás (1) lakás kiadás (1) lakosság (1) lízing (1) lízingkonstrukció (1) lízingszerződés (1) luxus (2) nyomozás (1) önkormányzati lakás (1) otp (1) palm jumeriah (1) panel (1) pénzügyi cég (1) problémák (1) rekord (1) szezon (1) szingli (1) szomszéd (1) tipp (1) tulajdoni lap (1) uborkaszezon (2) v. kerületi (1) vásárlás (2) vásárol (1) vesz (1) visszterhes vagyonátruházási illeték (1) önkormányzati lakások (1) Címkefelhő

Szezonalitás a lakáspiacon: tévhitek vagy okosságok?

2008.07.10. 08:43 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: szezon lakás ingatlanpiac uborkaszezon lakáspiac

 

Szezonalitás a lakáspiacon: tévhitek vagy okosságok?
Ki mire esküszik?

Időjárás-változás, foci-Eb, esküvői időszak, iskolakezdés, karácsony utáni válások – íme néhány, az ingatlanközvetítők szerint a lakáspiac szezonalitását okozó tényezők közül. Mások szerint azonban a szezonalitás csak önigazolás, és a jó közvetítő az év minden szakában sikeres marad.


Nem csak közérzetünket, szándékainkat is befolyásolja az időjárás

Bár a szezonalitásról minden ingatlanközvetítőnek más a véleménye, abban egyetértenek, hogy az időjárás jelentősen befolyásolja a lakásvételi szándékot.

Dr. Székely Lajos, a www.bpingatlan.hu cégvezetője szerint május és szeptember számít a legfrekventáltabb hónapoknak, a legkisebb forgalom pedig decemberben várható.

Magyar László, a Minőség-Magyar Bt. ügyvezetője szerint a téli időszakra általában az információgyűjtés a jellemző.

„Markánsabb kereslettel és vételi szándékkal elsősorban a tavaszi időszakban, azaz a jó idő beköszöntével, valamint augusztusban és szeptemberben találkozunk. Összességében az időjárás nagyon meghatározó mind az említett hónapokban, mind pedig azokon kívül” – mondja Dr. Sifter Elemér, a City Contract cégvezetője.

Mavridisz Fedra, a Trifólium Ingatlan tulajdonosa szerint pedig „a legnagyobb érdeklődés mindig a huzamosabb ideig tartó rossz időjárás utáni első szép napon várható. Így arról, aki a rossz időjárású hetekben szeretne lakást nézni, rögtön tudható, hogy nagyon elszánt.”

Télen pang a piac

„Az egyik nagy pangási időszak a karácsonyi ünnepekre történő készülődés és az újév környéki pihenés idejére tehető, de egy napnyi hidegebb időjárás bármelyik hónapban visszaveti a helyszíni érdeklődések számát” – árulta el Nagy Erika, az ARIADNE Ingatlan egyik alapítója.

Szederjessy Tiborné, a Bástyaingatlan Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy „a tulajdonosok télen azért függesztik fel lakáseladási szándékukat, mert ilyenkor nehezebb a költözködés. A vevők sem szeretnek télen a lakásfelújítással, például nyílászárócserékkel bajlódni.

Januárban azok a lakásvételek realizálódnak, ahol a vevők inkább megvárták az év eleji politikai, jogszabályi, tőzsdei vagy kamatváltoztatásokat. A tavaszi lakásvásárlási kedvet a jó időn kívül a közelgő adóbevallás is ösztönzi.

Augusztus elején az egyetemisták szülei hétvégenként lakástúrákat rendeznek, hogy a legmegfelelőbb ingatlant válasszák ki csemetéjük számára szeptemberig.

Az idegenbe szakadt magyarok pedig legszívesebben augusztus 20-ára látogatnak haza,így lakást is ilyenkor választanak.”


Az szja-bevallás is befolyásolja a szezonalitást

Demeter Tibor, a miskolci Demeter Ingatlanközvetítő ügyvezetője szerint „az ingatlanpiac egy rendkívül érzékeny és lomha »jószág«. A legapróbb gazdasági, politikai változást is megérzi”, így nem csoda, ha sokan várnak a mindig változásokat hozó januárig.

Kerepesi Gyöngyi veszprémi ingatlanszakértő szerint „aki év közben adott el ingatlant, és nem akart adózni, annak legkésőbb december végéig másik lakást kellett vásárolnia. Sokan még tovább is vártak, egészen az adóbevallás benyújtásáig.”

Katona László, a WISSLER Invest Kft. ügyvezető igazgatója egyetért azzal, hogy a márciusban beinduló piac leginkább a személyijövedelemadó-bevallás határidejével magyarázható. „Nagyon leegyszerűsítve: ha el akarjuk kerülni az adófizetést, elvben a naptári év végéig kell elkölteni az eladásból származó nyereséget.

Gyakorlatilag azonban annak, aki ezt csak az adóbevallás leadásáig tudta megtenni, nem kellett befizetnie az adóját, hiszen a vásárlással elköltött jövedelem visszajár” – magyarázta az ügyvezető igazgató. „Érdekes, hogy az elmúlt két évben nálunk decemberben is élénk volt a kereslet. Úgy vélem, hogy 2007-ben az emberek többsége éppen a személyijövedelemadó-változás miatt szerette volna biztos helyen tudni tőkéjét.”

A külföldiek stabilizálják a piacot

Németh Gábor, a Bajcsy-Zsilinszky úti Otthon Centrum irodavezetője szerint „az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy míg korábban a belvárosi ingatlanok nagy részét a tavaszi és az őszi szezon idején értékesítettük, ma már az ingatlanpiac folyamatos változása, valamint a külföldi vásárlók stabil jelenléte miatt a nyári időszakban is egyre több ingatlan talál gazdára.

Az idén sok magyar vásárló halogatta az év második feléig új otthona megtalálását, és egyre több külföldi befektető kötötte össze a nyári szabadságát a befektetési lehetőségek felkutatásával.”

Agnes Haiden, a Haiden Immobilien OEG tulajdonosa hat éve foglakozik magyar, négy éve pedig osztrák ingatlanok közvetítésével.

Véleménye szerint „bár egész évre jut az ingatlaneladásokból, azért mindkét országban megfigyelhető, hogy az éves forgalom csaknem fele februártól május végéig realizálódik. Egyre több magyar ügyfelünk van, akik Ausztriában vásárolnak vagy bérelnek lakást. A vételárak valamivel magasabbak, mint Magyarországon, de a rezsi, a megélhetés Ausztriában még a cégeknek is olcsóbb, mint itthon. Bérlakásokat egyébként a karácsonyi és újévi ünnepek után közvetítünk nagy sikerrel, hiszen a házaspárok ekkor szoktak úgy összeveszni, hogy az egyik fél januárban elköltözik a közös lakásból.”

Az esküvők és válások is mozgatják a piacot

Bakó Csaba, az AMFORA Ingatlan Iroda ügyvezetője szerint „a különváló párok minden hónapban keresnek lakást, de itt is vannak erősebb időszakok, mint például az augusztus, illetve a január. „Január és február az adásvétel szempontjából nem kedvelt hónapok, hiszen senki sem szeret hóban és hidegben költözködni.

Július és augusztus szintén nem tartogat sok izgalmat, főként a szabadságok és a nyaralások miatt. Ilyenkor a lakások bemutatása is nehezebben szervezhető meg, hiszen sok esetben a tulajdonosok sem tartózkodnak otthon” – osztja meg tapasztalatait lapunkkal az ügyvezető.

Rothman Krisztina, a R.ing Bt. ingatlanközvetítője és lakberendezője szerint a nyári pangás előtt az esküvői szezon hoz némi fellendülést.

Szabó István, a Lakni-Jó Ingatlaniroda ügyvezetője egyetért azzal, hogy az egyik leggyengébb hónapnak számító július előtt valóban a már májusban elkezdődő lakodalmak növelhetik a lakásértékesítések mennyiségét.

Komoly piacot jelentenek a diákok

„Augusztusban pedig az egyetemi városokban, pl. Szegeden, Debrecenben vagy Miskolcon számíthatnak fellendülésre a közvetítők, hiszen azok a diákok, akik nem jutottak be a kollégiumokba, vagy nem is kértek osztályrészt a folyosón lévő közös zuhanyzóból és a tömegszállás kellemetlenségéből, komoly piacot jelentenek” – mondja Szabó István.

Dr. Bátyiné Mester Zsuzsanna, a szegedi székhelyű LIMIT Ingatlaniroda vezetője szerint „új tendencia, hogy a szülők esetenként megvárják az első vizsgaidőszak vagy az első évfolyam végét, ugyanis ekkorra derül ki, hogy a gyermekük sikerrel vette-e az akadályokat. A kétszobás ingatlanok egyik szobáját pedig általában albérleteztetéssel hasznosítják, így a hiteltörlesztést vagy annak egy részét fedezi az albérleti díj.”

A tv-műsortól és a jóllakottságtól is függ a piac?

„Az utóbbi hetekben érezhetően visszaesett az érdeklődés, mely nemcsak a hőségnek és a nyaralásoknak, hanem akár a foci-Eb-nek is tulajdonítható. A közelgő olimpia miatt szintén lanyhulhat az érdeklődés” – mondja Györffy Márta egyéni ingatlanközvetítő, aki szerint nemcsak a gazdaság, hanem a sportvilág eseményei is átrajzolhatják az ingatlanközvetítők értékesítési görbéit.

Dr. Tenke Sándorné, a Budakeszi Ingatlan tulajdonosa szerint pedig még az egyes napszakoktól is függ az ingatlanok iránti érdeklődés erőssége. „Naponta figyelem saját weboldalam statisztikáját, és ennek tanulsága szerint a nézettség nemcsak az időjárástól vagy a hét napjaitól, hanem a napszakoktól függően is változik. Délben, rossz időben, vagy nagy kánikulában például nagyon magas a nézettségi mutató.”

Egyre kiegyensúlyozottabb az érdeklődés

„Az ingatlanpiac intenzitásának mérséklődése mellett a korábbi hosszabb időszakokat átölelő uborkaszezonok lerövidültek, és a fővárosi új építésű ingatlanok értékesítési területén a júliust és a decembert leszámítva visszafogott, de kiegyenlített forgalom jellemző. A szezonalitás oly módon is megváltozott, hogy míg korábban az augusztus az uborkaszezon egyik kiemelt hónapja volt, addig a mai ingatlanpiacon az év egyik legerősebb időszakának számít” – mondja Gács Viktória, az IngatlanMost ügyvezető igazgatója.

Kiegyenlített forgalmat tapasztal a Duna House franchise-irodaként működő OZ Holding Kft. ingatlanértékesítője, Bokor Linda is, aki szerint „a lakáspiac olyan, mint egy kétpúpú teve; a két kiemelkedő időszak a tavasz és az ősz. Ennek ellenére most nyáron sem én, sem a Duna House értékesítői nem érzékelnek erős visszaesést, pangást, pedig sokan ezt állítják. Akinek fontos a lakásvásárlás, az véleményem szerint nyáron és télen is megvalósítja azt.”

„Megvan az ideje a vetésnek és megvan az ideje az aratásnak”

„Az építkezők általában az év elején vásárolnak telket, és nyáron már azzal vannak elfoglalva, hogy felhúzzák az otthonukat” – magyarázza a nyári pangást az építkezők nagy számával Ali Imre, az Ingland Ingatlaniroda tulajdonosa.

Bódis Krisztián, az Omega Houses ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy „valóban vannak szezonális változások, de ilyenkor nem pang a piac, hanem rotálódik a vevői és eladói munka. Januárban, februárban, júliusban és augusztusban a vevőkkel foglalkozunk inkább, a többi időszakban pedig az eladókkal való munkára helyezzük a hangsúlyt. Így kiegyensúlyozható az a hullámzás, amit a kollégák szezonalitásnak hívnak.”

Csörnyei Tamás, az Első Győri INKÖZ Kft. értékesítési vezetője szerint a „jelenlegi ingatlanpiacon kevésbé érvényesül a szezonalitás, mint korábban, hiszen a piac egyre kiszámíthatatlanabbá válik. Az emberek vásárlását nagyban befolyásolják a bankok által nyújtott kedvező hitelajánlatok, az újlakás-építők által ajánlott kedvezmények, valamint a törvényi változások. Példaként említhetjük a tavaly év végén beharangozott és januárban megvalósult, eladás esetén fizetendő személyi jövedelemadót, mely teljesen megbolygatta a piacot.”

Szezonalitás – csalás és ámítás?

Egyes ingatlanközvetítők azonban úgy gondolják, a szezonalitásra való hivatkozás csak önámítás. „Az év minden szakában, minden napján van lakáseladás is, lakásvétel is. Elég csak arra gondolnunk, hogy mindig történik velünk valami: gyermekünk születik, elhalálozik valaki, munkahelyet változtatunk, és így tovább. Ez mind arra késztet minket, hogy változtassunk a lakóhelyünkön, pedig egyik esemény sem köthető szezonhoz” – mondja Gál-Kovács Ida, az UFS Home Kft. értékesítési igazgatója.

„Korábban értékesítési és marketing területen dolgoztam trénerként és szinte minden iparágban találkoztam azzal a kifogással, hogy »a mi piacunk szezonális«”. „Szerintem az ingatlanértékesítés tipikusan az a tevékenység, ahol a szezonalitásnak semmi köze az eredményekhez” – mondja Keszthelyi Péter, a WELLHOME Ingatlaniroda cégvezetője.

Molnár Kristóf, az Open House ingatlan-franchisehálózat ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a szezonalitás súlyos tévhit, melyet az Open House elemzései egyáltalán nem támasztanak alá, hiszen ezek szerint „egyetlen holtidőszakkal lehet számolni, december 15-től az év végéig” .

Csoba Anikó, a STEVE ROBERTS Ingatlan Csoport ügyvezetője szerint pedig „a vevők elsősorban ár-, és nem szezonérzékenyek. Eredményeink azt igazolják, hogy megfelelő ár-érték arányú ingatlanok esetében nincs szezonalitási kérdés, a nyári hónapokban éppúgy megvásárolják őket, mint az év más időszakában.”

Daczi Dóra

Forrás: ttp://www.ingatlanmagazin.com/4718/Szezonalitas_a_lakaspiacon_tevhitek_vagy_okossagok

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlaninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr82561447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása