egy csokor ingatlan

Ingatlan téma

Ingatlanok

Egyéb linkek

Ingatlan információk

Hasznos információk, érdekességek az ingatlanok világából. A legjobb ingatlanos írások gyűjteménye.

ingatlan

Címkék

235 (1) adásvétel (1) ajánlattétel (1) albérlet (1) árfolyam csökkenés (1) árverés (1) árverezés (2) befektetés (1) bérbeadás (1) bontás (1) budapesti lakásmaffia (1) celebek (1) csal (1) csalás (2) csaló (1) cseh (1) diák (1) donald trump (1) dubai (1) edbusy (1) elad (1) eladás (1) eladó (2) építési engedély (1) építkezés (1) érdekesség (1) érdekes történet (1) erősödik (1) euro (1) euró (1) florida (1) főbűn (1) forint (1) forint erősödés (1) fotó (1) gáz (1) gázáremelés (1) hellókarácsony (1) hiba (1) hír (1) hitel (2) hitelválság (1) idegesítő (1) illeték (1) illetéktörvény (1) ingatlan (12) ingatlanjogász (1) ingatlanközvetítő (1) ingatlanos (1) ingatlanpiac (3) ingatlanprojekt (1) ingatlan befektetés (1) ingatlan bérbeadás (1) katasztrófaturizmus (1) kiadó lakás (1) lakás (15) lakásárverezés (1) lakáshitel (1) lakáslízing (1) lakásmaffia (1) lakáspiac (1) lakásszerzés (1) lakásvásárlás (2) lakás árverezés (1) lakás bérlés (2) lakás eladás (1) lakás kiadás (1) lakosság (1) lízing (1) lízingkonstrukció (1) lízingszerződés (1) luxus (2) nyomozás (1) önkormányzati lakás (1) otp (1) palm jumeriah (1) panel (1) pénzügyi cég (1) problémák (1) rekord (1) szezon (1) szingli (1) szomszéd (1) tipp (1) tulajdoni lap (1) uborkaszezon (2) v. kerületi (1) vásárlás (2) vásárol (1) vesz (1) visszterhes vagyonátruházási illeték (1) önkormányzati lakások (1) Címkefelhő

Ingatlanpiaci bakik: balul elsült projektek

2008.12.06. 02:35 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan befektetés ingatlanpiac hellókarácsony ingatlanprojekt

 

Ingatlanpiaci bakik: balul elsült projektek


A közelmúltban tapasztalt kedvezőtlen előzmények következtében az ingatlantulajdonosok már-már lélegzet-visszafojtva nézik a lakáspiac összeomlásával fenyegető híradásokat. Ugyan nem nagy annak a valószínűsége, hogy az elkövetkező egy-két évben mindenki elbukhatja az elmúlt tíz év szárnyalásának az eredményeit, de világszerte találunk elhibázott befektetéseket.

Észak-Korea: Ryugyong Hotel

 

Az észak-koreai kormányon - a csoda mellett - már csak egy külföldi befektető segíthetne, hogy befejezzék a 325 méter magas, piramis alakú épületet. A koreaiak már 750 millió dollárt (116 milliárd forintot) pumpáltak az építkezésbe, de becslések szerint még legalább 330 millió dollárra (51 milliárd forintra) lenne szükség a projekt befejezéséhez. A kommunista kormány kirakat-építkezése már többször is leállt pénzhiány miatt.

Ha elkészülne a beruházás, akkor 350 ezer négyzetméternyi kiadó szobával és hét körbeforgó étteremmel lenne gazdagabb az észak-koreai főváros. Arról nincsenek információk, hogy hány szoba kerül kialakításra és mennyi látogatót várnak az átadást követően.

Spanyolország: tengerparti beruházások

A díszes, színes tájékoztató anyagokból csillogó tengerpart, gyönyörű golfpálya, éttermek és villák csábítják a gyanútlan vásárlókat. A brosúra túl szép, hogy igaz legyen. A legtöbb apartman eladatlan, az építkezések leálltak, az árak mélyrepülésnek indultak.

Több ezer brit szeretett volna ebben az idilli környezetben élni, de a saját Földközi tengerre néző terasz helyett csak a rémálomba illő spanyol ingatlanpiacot bámulhatják. Sokan a tervezőasztalról vásárolták fel az apartmanokat, a piac túlpörgött, a fejlesztések leálltak. Most aki akar, az sem tud szabadulni a sok esetben félkész ingatlantól.


Kína: Dongguani gigapláza

A bevásárlóközpontok nyitása mindenhol nagy üzlet, a befektetők sikereit a plázák egyre növekvő száma bizonyítja. Sajnos nem számolhatnak be jelentős eredményekről a legnagyobb európai plázától négyszer nagyobb kínai gigapláza beruházói.

A gigantikus központ 2005-ben nyitotta meg kapuit, de a tulajdonosok fektettek be dollármilliókat, a bevásárlóközpont kong az ürességtől. Az üzletek minden erőfeszítés ellenére üresek, pedig megtalálható itt a velencei csatornarendszer, a Szent Márk tér és a Diadalív kicsinyített változata is.
 

Ingatag alapok

1974-ben több ezer brit kisbefektető veszítette el minden megtakarított pénzét, amikor az akkori legnagyobb brit ingatlanalap, a Nation Life összeomlott. A társaság akkori vezetőjét nyolc évvel ezelőtt végleg eltiltották a cégvezetéstől, miután egy újabb pénzügyi vállalkozást vitt csődbe.


Füstbe ment befektetés

Barry Gribb, a Bee Gees egyik tagja 1,5 millió dollárt (230 millió forintot) költött a legendás Johnny Cash egykori otthonának a felújítására. Nem lett volna rossz befektetés, de hogy az egyik legszerencsétlenebb lett, az biztos. A három-szintes faház felújítási munkálataiból már csak napok voltak hátra, Gribb már-már maga előtt látta az álomba illő hétvégi házat, amikor egy pusztító tűzvész óriási anyagi és eszmei kárt okozva porig rombolta azt.

Forrás:http://www.dashaus.hu/index.php

Béna ingatlanos

2008.08.10. 09:20 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: lakás ingatlanközvetítő ingatlanos

 

Béna ingatlanos

 

Úgy alakult, hogy egy érdeklődőnknek egy másik ingatlaniroda lakását mutattam ma este. Előzetesen erre már napközben felkészülök: egyeztetek ingatlanos kollégával, visszahív, én visszahívom, majd közli, hogy csak nagyon óvatosan lehet az eladóval bánni, mert idős, mozgássérült hölgyről van szó, akinek még az is problémát jelent, hogy kinyissa a bejárati kaput. Mondom, ez nem gond, kulcsom van a kapubejárathoz. Hallom a telefon másik felében a mély és döbbent csendet. (Ingatlanos kolléga már megint tanult valamit - tőlem!) Az ingatlanos kolléga - akinek egyébként a kéthetente megjelenős kerületi újságban állandó rovata van, ahol a saját fotóját is közzéteszik - meg akar győzni arról, hogy a vevőt nem kell kísérnem, elég ha odaküldöm a kérdéses társasházhoz. Mivel a vevőinknek lakást szeretnénk eladni, érthető, hogy ebbe nem megyek bele - és lezárom a válaszadást azzal, hogy kedves kolléga nekem van kulcsom a kapubejárathoz, ha nem megyek, hogyan fognak bejutni? Ez meggyőzte. Abban maradunk, hogy este 7-kor a ház előtt találkozunk.

Kolléga dicséretére legyen mondva, a megbeszélt időpont előtt 10 perccel már a helyszínen volt - ezt onnan tudom ilyen pontosan, hogy a vevővel mi is ott voltunk, tehát nem kellett a kollégára várni. A kolléga egyébként egy kiöregedett macsó, hatalmas elálló fülekkel és vállig érő hajjal, farmerben, mezítláb és bőrpapucsban. A szokásos mappa és megtekintési papír nélkül megjelenő kolléga az első perctől láthatóan le akarja nyúlni a vevőmet, udvarol neki, bájolog, én a háttérben maradok, és csak mosolygok, mi lesz még ebből...?

Bejutunk a házba (a kapukulcsommal) ingatlanos kolléga megy elől a földszinti folyosón a lakás felé, de akkora bunkó, hogy a szomszédba csönget be, és elvicceskedve kér elnézést, úgy tesz, mintha a szomszéd jó barátja lenne - iszonyú kínos az egész. A szomszéd csak néz, mire végre kinyögi a kolléga, hogy az Ilonka nénihez jöttünk. A szomszéd jó fej, van kulcsa a néni lakásához, ő enged be minket.

A lakás belülről: atomtámadás után, átható pisiszag terjeng minden helyiségben, a néni tényleg nagyon idős, és valóban mozgásképtelen. Viszont a lakásban mindent fel kell újítani. 8,2 M Ft az eladási ár. Érdeklődő vevő még csak ajánlatot sem akar tenni a lakásra, így ingatlanos kolléga kínjában, tesz egy ajánlatot Ilonka nénire nézve: 7,7 M Ft. Ilonka néni szegény még süket is, egyre csak mondogatja, hogy a két fia Németországban él, mikor akar költözni az érdeklődő? Mivel egyenlőre erről még szó sincs, ingatlanos kolléga a helyzet magaslatán van láthatólag, én és az érdeklődő ekkor már háttal farolunk is ki a lakásból, mert az orrfacsaró bűz (+ a meleg!) elviselhetetlen.

A ház előtt még ingatlanos kolléga tesz egy-két erőltetett próbálkozást a vevő meggyőzésére, hiába. Összenézünk a vevővel és mindketten levonjuk a konzekvenciát: ez az ingatlanos kolléga nem tud eladni. Elbúcsúzunk és továbbmegyünk, mert a következő helyszínre időre megyünk.

 

Forrás: http://ingatlaniroda.freeblog.hu/archives/2006/07/

 

Hogyan vásárolnak az emberek ingatlant?

2008.07.22. 08:53 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan vásárol

 

Hogyan vásárolnak az emberek ingatlant?

Röviden összefoglalom három törvényben mi módon vesznek a népek ingatlant, hogy aztán azt adhassunk nekik amit akarnak...

Mindenkinek – pláne a mai nehéz kínálati piaci helyzetben - az a legfőbb problémája, hogy hogyan adja el a saját, vagy a rábízott ingatlanokat. Akkor mi a fenének foglalkozom azzal, hogyan vesznek az emberek ingatlanokat? A kérdés vizsgálata rendkívül tanulságos, és ha pontosan megértjük az emberek hogyan keresnek ingatlant maguknak, akkor sokkal jobban tudjuk eladni azokat. Nézzük három alapvető szabályt:


1. Az embereknek behatároltak az anyagi forrásaik és azon belül szeretnék a legjobbat megvenni.
Ez azt hiszem  teljesen nyilvánvaló, ha elindulnak lakást keresni egy dolgot biztosan tudnak – mennyi pénzük van. (Kp és hitelből) Ezek után a pénzükért szeretnék a legjobbat megkapni. Ebből következik egy NAGYON-NAGYON fontos dolog. Tegyük fel van egy olyan ingatlanunk, amit reálisan 15 millióért el lehet adni. Ha ezt meghirdetjük 20 millióért - gondolván, hátha kifogunk egy olyan marhát aki ennyit is megad érte – ha meg nem mindenki jó nagyot alkudhat és akkor még mindig jól járunk. Most két dolog lehetséges, ha rendesen meghirdetjük, akkor a kutya fel sem hív, hiszen mindenki látja, hogy ez ennyit nem ér. Ha meg kellően félreérthetően hirdetünk, ki is jön egy csomó ember és húzzák a szájukat. (Esetleg csak magukban, mert az emberek többsége udvarias...) Mi meg várjuk, hogy legalább valaki alkudozzon – de senki. Miért? Mert azok az emberek akik kijöttek a hirdetésünkre azok 20 millió forintos emberek, akik a maguk 20 milliójáért a legjobbat keresik. Nem érdekli őket egy 15 milliós lakás. A 15 milliós emberek meg kimentek a 15-16 milliós hirdetésekre és nem nálunk alkudoznak. No ezért, ha nem is másért jó egy profi ingatlanos, aki megmondja mennyiért lehet eladni a kecót. Az persze egy más dolog, hogy az embereknek kell 2-3 hónap amíg rájönnek, hogy tényleg csak ennyiért lehet eladni...


2. Az embereknek van egy elképzelésük arról mit is akarnak.
Kb. tudják hol és mit keresnek. Ezek után felfoghatatlan, hogy Magyarországon a hirdetési újságokban, nincs logikusan szempontok szerint sorbarakva (hely, ár, stb.) a hirdetések. Sőt még az internetes hirdetési portálok nagy részén sem tudom kiválogatni pl. a 8-kerületi 3 szobás földszint-első emeleti ingatlanokat. (Ilyen szempontból a legrémesebb az apronet.hu és a bpingatlan.hu de az ingatlan.expressz.hu is hagy keményen kívánnivalókat maga után. Még a legjobb – minden gyermekbetegsége ellenére - az ingatlan.com ) 


3. Az emberek szerelemből választanak lakást, házat – mint férjet, feleséget.
Ha nincs valami olyan a lakásban amibe bele lehet szeretni, megette a fene. Minden gyakorlott ingatlanos ismeri a potenciális vevők szemében azt a kis tüzet ami kigyullad – beleszerettek a lakásba. Hiába a szerelem a legszebb dolog a világon. Ezek után a lakás prezentációját úgy kell megoldani, amit minden fiatal lány jól tud – úgy sminkelünk, mozgunk, öltözködünk, hogy az előnyeinket hangsúlyozzuk, a gyenge dolgokat takargatjuk. Vastag lábra akkor sem húzunk miniszoknyát, ha az a divat... Higgyék el a profik ezt nagyon jól meg tudják csinálni. De pont ez a rész ahol a nagy frensájz irodák fiataljai nem igen jeleskednek. 

 

Forrás: http://ingatlanangyal.freeblog.hu/

Lakásárverezés Floridában: akár a katasztrófaturizmus

2008.07.20. 09:01 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan árverés florida árverezés lakásárverezés katasztrófaturizmus

Néhány évvel ezelőtt még szinte lehetetlen volt Floridában, azon belül Lee megyében ingatlanhoz jutni, szinte árháború alakult ki az ajánlattevők között egy-egy - még meg sem épült - lakásért. Mára a helyzet óriásit változott és közel 19 ezer lakás áll üresen, amiről kénytelenek voltak lemondani tulajdonosaik vagy még egyáltalán el sem adtak.

A térség ingatlanértékesítői sírva gondolnak vissza azokra az időkre, amikor a vásárlók között sorsolással kellett eldönteniük, hogy kié legyen az ingatlan, annyian "licitáltak" ugyanarra. A még meg sem épült, de már forgalomba bocsátott lakások néhány óra alatt gazdára leltek. Azonban az ingatlan-lufi kipukkadt, a piac "kiszáradt", és mára az árveréseké a fő szerep Florida legtöbb nagyvárosában.

2006. márciusában még 995 lakást sikerült értékesíteni, idén februárban már csak 445-öt. Ráadásul az árak is jelentősen visszaestek, a két évvel ezelőtti átlagos 286,5 ezer dollárról (46 millió forint) 211,5 ezer dollárra (34 millió forint).

Az ingatlanpiac felfutásából nem csak a háztartások igyekeztek részesedni, azáltal, hogy jelzáloghitelekből finanszírozva lakást-lakásra halmoztak fel, de a spekulatív befektetőket is elfogta a láz. Voltak olyan társasházak, amelyek háromnegyedét ilyen befektetők vásárolták fel, abban bízva, hogy az árak további emelkedésével könnyű profitra tehetnek szert.

Azonban az árak zuhanni kezdtek, és mára több tízezer eladatlan lakás van a piacon. Sokan arra kényszerülnek, hogy eladják lakásaikat, hogy a hiteleiket vissza tudják fizetni, azonban értékük annyira lecsökkent, hogy már szinte eladni sem érdemes őket. Sokan abban reménykednek, hogy ha találnak végre vevőt a házukra, meg tudnak egyezni a bankjukkal abban, hogy a kapott összegért cserébe kiválthassák hiteleiket. Gyakran el is fogadják az ajánlatot a bankok, hisz ez a megoldás még mindig kedvezőbb számukra, mint egy esetleges ingatlanárverés.

De nem csak azok igyekeznek megszabadulni ingatlanjaiktól, akik nem bírják már a hiteltörlesztés terheit fizetni, sokan a jobb üzlet reményében akarnak lakást váltani. Kanadaiak, európaiak érdeklődését is felkeltette már a nagy áresés, amit a dollár gyengülése további "kedvezménnyel" fejel meg. Ráadásul ingatlanpiaci szakértők szerint az árak további csökkenése várható.

Az amerikaiak számára a problémát tovább súlyosbítja a gazdaság hanyatlása, ráadásul az építkezések leállása miatt a munkanélküliség is megnőtt a térségben. Ennek következtében kénytelenek elhagyni a régiót, ami tovább növeli az eladásra váró lakások számát, lenyomva az árakat...Megvan tehát az ördögi kör.


Forrás: www.npr.org

Aki továbbra is ingatlanértékesítéssel szeretne Floridában foglalkozni, annak fel kell kötnie a nadrágját. Van aki ezt meg is tette. Marc Joseph ingatlanközvetítő például egy egészen sajátos ötlettel rukkolt elő. Vásárolt egy kisbuszt az egyháztól, és beindította "városnéző körútját", melynek keretében az elárverezésre váró lakásokat nézhetik meg az érdeklődők.

Azok a lakások, amelyeket a bankok a hiteleiket fizetni képtelen ügyfeleiktől "begyűjtöttek", most akár ötven százalékkal eredeti áruk alatt szerezhetők be. Egy négy-szobás, 3 fürdőszobás, belső medencés lakás 2006. márciusában például még 741,5 ezer dollárba (120 millió forint) került, ugyanez ma már 370 ezerért (60 millió forint) megvásárolható.

Az ötletgazda állítása szerint sokakat megmozgat a mostani olcsóbb ingatlanszerzési lehetőség, akik korábban álmodni sem mertek volna floridai lakásról. Kanadai nyugdíjasoktól, gyerekeik számára fészket kereső szülőkig rengeteg ember megfordul a különleges "túrán".

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1010844-1.html

Morbid eladó

2008.07.18. 09:09 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: panel lakás eladó

 

Morbid eladó

 

Tegnap felvettünk az adatbázisunkba egy lakást, este fél 8-kor. Keresőink közül legtöbben ilyet keresnek: másfélszobás, világos konyhás, I-IX. emelet között, 8,5 M Ft körül. Mivel a tulajdonos elhunyt (sajnos a lakásban, persze ezt nem kommunikáljuk az érdeklődők felé!), a haszonélvező unokának sürgős lett az eladás.. vagy a pénz.

Szóltam a többieknek is, hogy van egy klassz lakás, adjuk el! Ma délelőtt futottam pár kört, így délutánra 3 potenciális érdeklődővel beszéltem meg időpontot a ház előtti találkozóra.

Miközben úton voltam, hív a 2. számú érdeklődő, hogy bocs, de előbb jönne. Oké, mondom semmi gond, 5 perc és ott vagyok. Mivel nem én vettem fel a lakást tegnap, a tulajdonossal nem sikerült emiatt találkoznom, pedig normálisan előbb felcsengetek hozzá, pár szót váltunk és megkérem, hogy húzza el a függönyöket, tárjon ki minden ablakot, tegyen fel kellemes zenét, virág, gyümölcs legyen az asztalon, stb.

2. számú érdeklődő már ott vár a ház előtt, mire én megérkezem. Bosszant, hogy nem voltam előbb ott, de reménykedem, hogy minden oké lesz. Kaputelefon gombját szerencsére megtalálom elsőre, majdnem végigjátsza a fürelízt, mire bejutunk a házba. Mivel 1. emelet, javaslom a lépcsőt. Folyosó lezárva, az ajtón csipkefüggöny (!), becsöngetek, nagy sokára a folyosó végén közeleg egy fiatal lány.  Úgy tűnik, mintha részeg lenne, vagy drogos, később kiderült - most ébredt fel. (A lánnyal még délelőtt egyeztettem, hogy mikor fogok érkezni, tehát tudhatta, hogy jövök - rosszat sejtek.)

Mivel típuslakásról van szó, érdeklődőm ismeri a beosztást, tetszik neki. Leülünk a nagyszobába, ahol van 3 fotel, mindegyikünknek jut egy. A lány még mindig kómás, alig lehet érteni amit mond, valamit elkezd zagyválni a haszonélvezeti jogáról, amihez be kell mennie a földhivatalba. Persze a függöny behúzva (ma kb. 30 fok volt!), ablakok bezárva. Érdeklődő többször is megpróbálja kinyitni az ablakot, sikertelenül. Csak reménykedem, hogy ugye nincs beszögezve??? Beszélgetünk, a lány ébredezik, de utálatosan viselkedik, húzza a száját mindenre, ha válaszolnia kell.

Érdeklődő kéri, hogy nyissa ki az ablakot. Lány feláll, és egy laza mozdulattal kinyitja, majd vissza is zárja azonnal. Érdeklődő kéri, hogy húzza el a függönyt, hogy milyen a kilátás. Lány feláll, egy mozdulattal elhúzza a sötétítőt és a csipkefüggönyt, majd a következő mozdulattal vissza. Döbbent csend és meleg. Ülünk tovább a fotelben, továbbra is tetszik érdeklődőnek a lakás. Egyszercsak minden átmenet nélkül a lány - akiről időközben kiderül, hogy tanárnő - közli érdeklődővel, hogy ja egyébként pont abban a fotelben ül, ahol a nagyi meghalt. Érdeklődő úgy ugrik fel, mint abban a bizonyos börleszk filmben a szereplő :-)

Még 2 érdeklődőnek mutattam ezek után a lakást, mindkettő a kilátást akarta megcsodálni és az ablakok nyithatóságára volt kíváncsi. Ugyanaz történt, mint fent. És ugyanúgy elmondta a másik 2 érdeklődőnek is, hogy milyen fotelben ül.

KÉTFÉLE ELADÓ LÉTEZIK:

1. Aki EL AKARJA ADNI az ingatlant (motivált eladó),

2. Aki (csak) ÁRULJA - még nem akarja eladni, mert nem sürgős, kivár, stb. (motiválatlan eladó).

 

Forrás: http://ingatlaniroda.freeblog.hu/archives/2006/07/

 

Hogyan fotózd le eladó lakásodat?

2008.07.17. 08:30 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: fotó lakás eladó

 

Hogyan fotózd le eladó lakásodat?

 

Tippek és trükkök

„Tegező tippeket” adó, lakáseladásban segítő sorozatunkban az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatait osztja meg az olvasókkal szakértőnk. Ezúttal a lakás fényképezésének trükkjeit sorolja fel.

 Ha a lakás készen áll a hirdetés feladására és a vevők látogatására, az első lépés, hogy készíts remek fotókat. Szükséges, mind hirdetés feladásához, mint az ingatlanügynöknek átadni, hogy bekerülhessen az adatbázisába, valamint feltegye az internetes oldalára. Készíts mind külső, mind belső fotókat.

Sokszor a vevők már meg sem nézik azt a lakást, amiről nincs fotó, de ennél is előnyösebb helyzetbe kerül a megfelelő fotóval rendelkező hirdetés. A jó fényképek kerülhetnek azokra a kinyomtatott információs lapokra is, amelyeket a vásárló kezébe adhatsz  emlékeztetőként.

 

Sokan készítenek saját, nagyon egyszerű internetes oldalt is az eladó ingatlanjukról. Ma már nem boszorkányság. Vannak rá egyszerű programok, melyek segítségével összerakhatja még az is, aki eddig csak szörfözött a neten.

 

Mindenről legyen kép

Lehetőleg készíts minden funkciójú helyről fotót; a vásárlók észreveszik, ha kihagysz egyet-kettőt, és gyanúsnak találhatják, hogy esetleg annyira kopott a fürdőszobád, hogy már nem is mutatsz róla képet. Természetesen nem kell mindegyiket betenni az újsághirdetésbe, a vagyonod is rámenne. De az interneten több fotót helyezhetsz el, sok oldalon még ingyenesen, az ingatlan ügynöknél pedig minél több kép található, annál jobb.

Apróság, de mégis számít: várd meg amíg egy napos, világos napra ébredsz és akkor készítsd el az ominózus fotókat. A vásárlók a világos, levegős lakásokat szeretik és ez a fotókon is legyen érezhető. Ha télen árulod lakásod, akkor is várj ki egy kevésbé borús napot.

 

Tologasd a bútort!

A fotózási napon indulj neki és mozgasd a bútorokat a legjobb beállítást kínáló formába. Ki mondta, hogy a képen ugyanúgy kell lennie mindennek, mint az életben? Ha a szék eltakarja az ablakot, vagy más érdekes látványt, gyerünk, tedd odébb, és már lehet is kattintgatni. De nem a mobiltelefonoddal! Ha nincs kamerád, kérj egyet kölcsön a gyerektől, vagy a szomszédtól, vagy egyszerűen csak akkorra hívd az ingatlanügynököt. Hidd el, ha segítesz neki, ő is lelkesebb lesz. Mutasd az előnyös pontjait a lakásodnak, tologasd a bútort, ne várd el, hogy Ő csináljon mindent. Egy, nem is fog órákat rászánni, kettő jobb a hangulat és jobb kapcsolat alakul ki vele.

 

Részletekbe menően

Fotózz vegyesen teljes szobát és részleteket is. Ha szép, új konyhád van, fotózd le csak a pultot, ha a nappalinak régi kazettás ablaka van, rajta kattintsd még egy közelit. Szép a kilátásod a teraszról? Ideje egy teljes panorámát mutató képet készítened. A lényeg az, hogy az érdekes, különleges, vonzó részeit örökítsd meg a lakásodnak.

Figyelj azonban arra, hogy ne a nagyi értékes olajfestményét fotózd le a fallal együtt és tedd be az újsághirdetésbe. Nem érdemes megmutatni a potenciális tolvajoknak, hogy mivel rendelkezel.
(kbe)

 

Forrás: http://ingatlanmenedzser.hu/tippek_es_trukkok/20080707_foto.aspx?s=rss

Építkezések építési engedély nélkül

2008.07.16. 08:45 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: építkezés bontás építési engedély

 

Építkezések építési engedély nélkül

 

Évről évre egyre többen építkeznek, de ezzel párhuzamosan nő a szabálytalan építkezések aránya is.

Nagyon gyakoriak az engedély nélküli építkezések, illetve azok az esetek, amikor a házak nagyobbak, magasabbak lesznek, mint amire az engedély szól.

Az építtetők nincsenek mindig tisztában azzal, hogy minden építkezés engedélyhez kötött, beleértve a garázs- és kerítésépítést is! Ugyancsak építési engedély szükséges az egy métert meghaladó terepalakításhoz, illetve minden olyan terepalakításhoz, amely három méternél jobban megközelíti a szomszéd telekhatárát.

Az építésigazgatás a helyi önkormányzatok építési irodájának a hatásköre. Az építési engedély kérelmet az építkezés tervezett megkezdése előtt minél korábban érdemes hozzájuk benyújtani, mivel az elbírálási határidő 60 nap. Ők adják ki az engedélyeket, ellenőriznek a helyszínen, és szankcionálnak, ha engedély nélküli építményeket találnak. Utóbbi esetben magas építésügyi bírságot szabnak ki, de előfordulhat a szabályoknak nem megfelelő építmény részbeni vagy teljes visszabontatása is.

Ismerünk olyan esetet, amikor az építtető pár nappal korábban kezdte meg a garázsa építését, mint ahogy az építési engedély megérkezett. Miután felépült a garázs, megszületett a szankció: bontsák le az egészet, majd visszaépíthetik.

Ha tehát el akarjuk kerülni a hasonló kellemetlenségeket, nem éri meg kockáztatni és érvényes építési engedély nélkül belefogni az építkezésbe.

 

Forrás: http://www.tulajdonostol.com/index.php?p_id=461&parent_id=445&portal

Ajánlattétel

2008.07.15. 09:16 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan ajánlattétel

 

Ajánlattétel

 

Megtalálta álmai otthonát! Készen áll arra, hogy megtegye az első komoly lépést a vásárlás vesszőfutásában - ajánlatot akar tenni. Kezdődjék hát a tárgyalás.

 • Mennyit ajánl fel?
 • Az ajánlat benyújtása
 • Az előnyök kiemelése

 

Mennyit ajánl fel?

A válasz attól függ, hogy mennyit hajlandó fizetni, és mennyit hajlandó az eladó elfogadni. Az ajánlat megtétele előtt el kell döntenie:

 • A legalacsonyabb összeget, amelyet fel akar ajánlani
 • A legmagasabb összeget, amelyet hajlandó fizetni az ingatlanért

 

Utána mérlegelnie kell az összes többi változót:

 • A kért árat.
 • Azt az összeget, amelyre az ingatlant felértékelték.
 • Az ingatlan iránti érdeklődést.              
            Ha az ingatlant csak a közelmúltban kezdték el árusítani, akkor nagy lehet az érdeklődés.
            Ha már régóta árulják, akkor jobbak az esélyek az alkudozásra
 • Az eladó körülményei - az eladónak adott időpontig el kell költöznie? Már megvásárolt-e egy másik ingatlant, amelybe be akar költözni?
 • Mennyire biztos ön saját ajánlatának szilárdságában és tárgyalási képességeiben?
 • Mennyit hajlandó felajánlani és szeret-e alkudozni?

 

Az ajánlat benyújtása

Az ajánlat benyújtásának legegyszerűbb módja az, hogy közvetlenül az ügynököt hívja fel. A szóbeli ajánlat jogilag semmire sem kötelez. Ha az ügynök azt kéri, hogy foglalják írásba az ajánlatot, akkor feltétlenül írassa rá minden ezzel kapcsolatos dokumentumra:

    "Előzetes ajánlat, nem hivatalos ajánlattétel"

Ellenkező esetben ajánlata vételi szándék közléseként lényegében jogilag kötelező érvényű, és az lehet a vége, hogy meg kell vennie egy házat, amit végeredményben nem is akar.

 

Az ajánlat megtétele során az ügynök feltesz néhány kérdést, például:

 • Az árnak hány százalékát kell jelzálogkölcsönből fizetnie?
 • Mennyi időn belül kell költöznie?
 • Vannak-e más, függőben lévő ajánlatai?
 • Előbb el kell-e adnia a saját ingatlanát?

 

Ez megkönnyíti az ügynök számára annak eldöntését, valóban képes-e megvásárolni az ingatlant. Közölnie kell az ön helyzetét az eladóval. Ez döntő tényező lehet, ha az ingatlan iránt nagy az érdeklődés.

Annak ellenére, hogy az ügynök közvetítőként vesz részt a tárgyalásokban, végeredményben az eladó nevében lép fel, ami egy nyilvánvaló törekvést jelent a magasabb ár elérésére, de azért a reális áron történő megegyezésre legalább annyira.


Az előnyök kiemelése

Amikor megteszi ajánlatát az eladónak, hangsúlyozza ki pozitív vásárlói tulajdonságait. Az eladók általában előnyben részesítik azokat a vásárlókat, akiknek ajánlata nem függ külső tényezőktől (például attól, hogy sikerül-e eladnia jelenlegi otthonát, megkapja-e a jelzálogkölcsönt stb.), azokkal szemben, akiknek a keze pénzügyi korlátok miatt meg van kötve.

 • Az első ingatlanjukat megvásárló jelentkezők pozíciója nagyon erős. Az ő kezük nincs megkötve, és így azonnal beköltözhetnek, mihelyt az eladó kiköltözik.
 • Ha előzetesen elintézi a jelzálogkölcsönt, ezzel nagyon lerövidítheti a vásárlás folyamatát. Erősen befolyásoló tényező lehet az eladó számára.
 • Ha készpénzzel fizet a házért, és nem kell várnia a jelzálogkölcsön jóváhagyására, ez szintén előnyös.
 • Ha nem akar azonnal beköltözni, ezzel szabadabb mozgásteret enged a tulajdonosnak a kiköltözése megszervezéséhez, ami szintén kedvezően hathat alkupozíciójára
 • Az alku során inkább hangsúlyozza az Ön pozitív vásárlói jellemzőit, ne az ingatlan esetleges hibáit sorolja, mert ezzel az érzelmileg kötődő tulajdonosokat megsértheti és ronthatja saját pozícióját.

 

Forrás: http://www.e-otthon.hu/cikk.php?CID=47

A sztárokat sem kerüli el a krízis - luxusingatlanok árverés alatt!

2008.07.14. 09:00 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan luxus celebek lakás árverezés árverezés

Az USA-t és Nagy-Britanniát már elérte a lakás-árverezési hullám, persze sokan azt gondolnánk, hogy a hitelválság csak a szerényebb jövedelmű átlagpolgárokat érinti, ők azonban tévednek. A gazdag és híres celebek közül is többen kénytelenek megválni ingatlanuktól.

A kubai származású, dopping- és egyéb botrányoktól hangos életet élő egykori baseball sztár, Jose Canseco is hitelproblémákkal küzd, ezért kénytelen volt megszabadulni közel 670 négyzetméteres kaliforniai ingatlanától, amit 2006-ban vásárolt 2,8 millió dollárért, mai értéke azonban jóval kevesebb, mint az azt terhelő jelzáloghitelé. A hitelt nyújtó intézet májusban vette birtokba a házat.

Az egykori színész és televíziós bemondó, Ed McMahon, aki valaha több tízmillió dolláros vagyonnal rendelkezett, mára szintén hétköznapi problémákkal küzd, nevezetesen nem tud megszabadulni beverly hills-i, 7 millió dollárt érő otthonától, amit azért kénytelen eladni, mert több mint fél millió dolláros hiteltartozása van bankja felé.

A hét szobás, hat fürdőszobás luxusházat több hónapja próbálja értékesíteni, de eddig egyetlen érdeklődő sem jelentkezett iránta. Persze ha lejjebb kell mennie az árral, az sem különösebb érvágás a színésznek, hiszen 2000-ben még 1 millió dollárért jutott az ingatlanhoz.

A legendás, négyszeres nehézsúlyú bajnok Evander Holyfield, aki hosszú pályafutása alatt több mint 120 millió dollárt keresett, szintén anyagi problémákkal küzd, és hamarosan elárverezhetik ingatlanvagyonát, amely után 10 millió dolláros hiteltartozása áll fenn. A Georgia állam beli, 109 szobás, bowling pályát és mozit is tartalmazó, több mint 5000 négyzetméteres kastély becslések szerint több mint 11 milliárd dollárt ér!

Michael Jackson is bajban van, most azonban anyagi problémákkal küzd, így valószínűleg kénytelen lesz megszabadulni Neverland-re keresztelt, kaliforniai ranch-étől, ahol a gyerekmolesztálási botrány óta nem is járt az énekes.

Kurt Cobain özvegye, a színész-énekesnő Courtney Love több mint 52 négyzetméternyi területen elhelyezkedő, 1900-as évek elején épült fa-kastélya már 2006-óta árverezés alatt áll, mivel hosszú ideig nem törlesztette tartozásait utána.

                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1011960-1.html

 

8 főbűn az ingatlanoknál

2008.07.13. 10:40 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan főbűn

 8 főbűn az ingatlanoknál

 

Korábban – a gyönyörűséges múlt héten – amikor keresleti piac volt, ha egy ingatlannak voltak problémái, akkor nyugodtan mondhattuk, hogy majd csak elkel, legfeljebb kicsit lassabban, vagy majd alkusznak egy keveset. Ma azonban amikor egyre inkább kínálati piac van, a helyzet gyökeresen megváltozott: egyszerűen lehetetlen eladni egy rossz ingatlant, vagy csak egészen nyomott áron – és azt is csak hosszú idő után.
De mitől rossz egy ingatlan?
Felsorolom, hogy szerintem mi az ingatlanoknál a 8 főbűn (na jó, tudom más szakmákban 7 főbűn van*, de itt 8!) Röviden:


1. Rossz helyen van. – Montecuccoli után szabadon: egy ingatlan értékét alapvetően három dolog határozza meg: a hely, a hely és a hely. Ugyan az a lakás a város más részén nyugodtan érheti a többszörösét mint a másik helyen. Bizony nem irigylésre méltóak a kollégák akik a Havannán, vagy a Józsefváros mélyén árulnak lakásokat… (Pl. egy vicc. Egy mongolnak ugyan olyan háza van mint a szomszédjának, mégis kétszer annyit ár mint a másik. Miért? Mert neki nincs mongol szomszédja…)


2. Rossz fekvés – azonos házban azonos lakások simán akár többszörösüket is érhetik a fekvésük miatt. Pl. egy csendes, napos utcai lakás egy sötét udvari lakással összehasonlítva. Különösen a világosság ma kulcsfontosságú.


3. Zaj – Nagyforgalmú, zajos utak mentén szinte lehetetlen eladni a lakásokat. Még akkor sem, ha valami elképesztő 300 decibeles hangszigetelt ablakot építettek is be – akkor azt fogják mondani, hogy nem lehet szellőztetni. És igazuk lesz.


4. Nehéz megközelítés – ezen például azt értem, hogy egy jó kis 3,6m belmagasságú lakásokkal és vékony méteres födémekkel ellátott épületben ha nincs lift igencsak nehéz eladni, hiszen naponta 14-15 m magasra kell felmászni haza…


5. Magas költség  - Ha a fűtés, közös költség magas az bizony rossz jel! Ez az ahol a panelek a legjobban vérzenek, hiszen a hőszigetelés hiánya és az eszméletlen mérhetetlen és szabályozhatatlan fűtésrendszerek elképesztő fűtésköltségeket produkálnak. Egy 45nm-es panel téli fűtésszámlája annyi mint egy korszerű 120nm-es családi házé!


6. Nem kornak megfelelő kialakítás – Ha kimész a Skanzenba megnézheted hogyan laktak 100-150 éve az egyszerű népek. Szeretnél ilyenbe lakni? Nem hiszem. Ugyanígy mit kezdünk manapság egy nagy hall-al, gigantikus előszobával, egy nagyméretű konyhával ami el van szeparálva mindentől, de étkezésre nem alkalmas, egy cselédszobával, vagy egy nagy pincével? Amerikai konyha, nagy nappali házimozival és médiaszámítógéppel, terasz, kis hálószobák, szeparált wc, Jakuzzi, stb. ez az amit keresnek a népek. És ha kell még a gagyi újépítésű lakásokat is megveszik – ezekért.


7. Rossz műszaki állapot – A vásárló, ha megengedheti magának ellustul. Minek újítson fel egy lakást, ha pikk-pakk beköltözhető felújítottat is kaphat? Nem mindenkinek van akkora fantáziája, hogy meglásson egy szemétdombban egy majd szuper felújítás utáni lakást…


8. Parkolási problémák – ma ez már kulcskérdés, lényegében mindenkinek van (lesz) autója. De hova rakja?
Hosszan lehetne mindezeket még ragozni. Mindenesetre, akinek ilyen problémákkal rendelkező lakása van és el akarja adni, sok jóra manapság ne számítson...

* Az eredeti 7 főbűn nem ingatlanok, hanem emberek estén: kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, restség...

 

Forrás: http://ingatlanangyal.freeblog.hu/

Botrányos ingatlanjogász

2008.07.12. 08:52 | Ingatlanos | 1 komment

Címkék: adásvétel lakás tulajdoni lap ingatlanjogász

Botrányos ingatlanjogász

 

NINCS EGY HETE, HOGY AJÁNLOTTAM EGY INGATLANJOGÁSZT, AKI MINT ÜGYVÉD IS MEGBÍZHATÓ. MOST MÁR CSAK AZT TUDOM ÍRNI, HOGY MEGHÍZHATÓNAK TŰNŐ INGATLANJOGÁSZT AJÁNLOTTAM. LEÍROM AZ ESETET:

INGATLANJOGÁSZ kért, hogy az irodánkban tartandó egyik értekezletünkre ő is eljöhessen személyesen, mert van 2-3 nálunk dolgozó ingatlanreferens, aki személyesen még nem találkozott vele. Csütörtökön 14 órára adtam neki időpontot. 14 óra 20 perckor én telefonáltam rá, hogy már mindenki összegyűlt, hol jár, mert várjuk. Közölte, hogy neki még meg kell várnia a kolléganőjét, aki a földhivatalba vitt be iratot, és majd csak utána tud jönni.

Kommentem: Egy korrekt ügyvéd miért nem jelzi telefonon legalább fél órával a megbeszélt időpont előtt, ha biztosan tudja, hogy késni fog? Miért nekem kell rátelefonálnom, miért én égetem magam az alkalmazottaim előtt, hogy egy ekkora bunkó fog jönni hozzánk?

Mivel azt mondta az INGATLANJOGÁSZ, hogy kb. fél órás tájékoztatót fog tartani, én így is kalkuláltam az idővel. Irodánk saját ügyvédnőjének anyukáját kedden este kórházba vitték, így ő Szekszárdon maradt, pedig csütörtökön egy adásvételhez szükségünk lett volna rá. Mivel az INGATLANJOGÁSZ is kivitelezhetőnek és főleg kényelmesnek találta az ötletemet, ezért még kedden megbeszéltük, hogy a csütörtöki 14 órás tájékoztatója után irodánkban lebonyolítja az adásvételt. Mivel ez egy teljes készpénzes adásvétel, jobbnak láttam, ha eladó és vevő nem az ő Jászai Mari térhez közeli irodájába megy a sok pénzzel, mert irodánk is megfelelő erre a célra. (A közelmúltban több ingatlanügylet zajlott már itt.)

Az adásvételhez szükséges adatokat még szerdán elküldtük az INGATLANJOGÁSZ  részére e-mailben. Mivel a múltkor kifogásolta, hogy az általunk Földhivatalból kihozott hiteles tulajdoni lap számára nem megfelelő, így kértem őt, hogy akkor azt a Takarnet rendszerből kérje ki az ügylethez.

Csütörtökön fél egykor hívott az INGATLANJOGÁSZ titkárnője, hogy gond van a tulajdoni lappal, mert azon egy 1993-as bejegyzés szerint jelzálog van 108 ezer forint értékben. Hívom az eladót, aki rögtön közölte, hogy az egy tíz évre felvett kölcsön volt, és kb. 3 évvel ezelőtt már visszafizették. Láttunk már ilyet, tudjuk is hogy van ez. A kölcsönt adónak nem érdeke a földhivatalnál a törlést elindítani, ezt mindig a kölcsönigénylőnek kell kezdeményeznie. Nos ez ebben az esetben elmaradt. Így történhetett meg az, hogy az eladó lakás tulajdoni lapján még mindig ott díszelgett a bejegyzés.

Visszahívtam INGATLANJOGÁSZ titkárnőjét, aki kérte, hogy az ügylethez az eladók hozzanak írásos dokumentációt, hogy a jelzálog törölhető, és azt majd az adásvételivel együtt beadják a földhivatalhoz. Eladót hívom, aki mondta is, hogy hozni fogja a papírokat, ami még rendelkezésre áll, de ne várjak csodát, mert már eltelt azóta 3 év és az idős mama szinte minden iratot kidobált. 

A kecskeméti vevőházaspár - táskájukban a vételárral - pontosan eladóval egy időben fél 3-kor megérkeztek irodánkba. INGATLANJOGÁSZ még sehol!!! Nagyon kellemetlen volt, mert ezek a legkínosabb percek, amikor vevő és eladó felváltva kérdezik, hogy hol van a hivatalos ember, aki miatt idejöttek az irodánkba?

3/4 3-kor (végre) megérkezik INGATLANJOGÁSZ, egy fiatal hölgy kíséretében. Fiatal hölgy az én aszisztensemet félretolva levágódik a számítógép elé, elkéri a felek iratait, hogy azt a fénymásológépünkön lemásolja. Mivel vevők vidékről érkeztek és életükben először találkoztak az INGATLANJOGÁSZ-szal és az őt kísérő fiatal hölggyel, (teljesen jogosan) kérték, hogy igazolványukkal ők is azonosítsák magukat. INGATLANJOGÁSZ belekezdett egy furcsa történetbe, ami egyrészt senkit nem érdekelt, másrészt nem azért voltak ott a felek, hogy az INGATLANJOGÁSZ sztorijait hallgassák, stb. Pár percen belül kiderült, hogy INGATLANJOGÁSZ nem hozta magával az ügylethez szükséges szárazbélyegzőt. Nagyon készségesen felajánlotta, hogy fáradjunk be az irodájába és ott történjen meg az adásvétel.

Mivel eladók autó nélkül, viszont vevők autóval érkeztek, ők öten egy autóval indultak. INGATLANJOGÁSZ az adásvételi szerződés vázlatát átadta eladóknak és vevőknek, hogy azt az úton olvasgassák előzetesen, hogy mit fognak majd aláírni, ezzel ne teljen a drága idő. INGATLANJOGÁSZ tízmillió forintos terepjárójában (amit feltételezhetően tisztességes forrásból vásárolt magának) hárman utaztunk. Útközben teljesens közömbös témákról beszélgettünk, persze én többször rákérdeztem, hogy a jelzáloggal való terhelésből nem lesz-e gond? Minden alkalommal lepattintották magukról a kérdést, és valamiféle együgyű választ adtak rá.

Megérkeztünk az INGATLANJOGÁSZ irodájához. Vevő és eladó kipattantak az autóból és már ott lent az utcán kiabáltak és közölték, hogy itt ma nem lesz adásvételi szerződés kötés. Kértem, hogy nyugodjanak meg és menjünk fel együtt az INGATLANJOGÁSZ irodájába, ott majd mindent tisztázunk. Fel is mentünk. INGATLANJOGÁSZ sehol. Fiatal hölgy, aki már előzetesen lefénymásolta eladó és vevők személyi adatait, kérte, hogy azt hitelesítsék az aláírásukkal. Erre vevő közölte, hogy előbb beszéljék át a szerződést, addig nem ír alá semmit. Fiatal hölgy elmondta, hogy mi a tényállás: terhelt az ingatlan, de ettől az adásvétel még létrejöhet, erre különböző lehetőségek vannak. Vevő közölte, hogy neki én azt mondtam, hogy az ingatlan tehermentes, ő csak tehermentes ingatlant vesz, én miért nem tájékoztattam őket már a csütörtöki napon délelőtt, hogy ne is induljanak el Kecskemétről, mert nem megvásárolható a lakás.

Mivel az INGATLANJOGÁSZ titkárnője csak aznap délkörül szólt, én is csak akkor tudtam meg, de biztosított arról, hogy ettől az ügylet még létrejöhet.

Vevő egyre csak mondta a magáét, eladó egyre csak bizonygatta a maga igazát, hogy a jelzálog már kifizetésre került, viszont arról írást konkrétan nem tud bemutatni.

INGATLANJOGÁSZ áthívta a másik helyiségbe vevőket és ott leült velük beszélni. Pár perc múlva engem is áthívtak, hogy közösen találjunk megoldást. INGATLANJOGÁSZ belekezdett egy furcsa történetbe, ami egyrészt senkit nem érdekelt, másrészt nem azért voltunk a másik szobába, hogy az INGATLANJOGÁSZ sztoriját hallgassuk. A legkritkusabb pont ebben a beszélgetésben az volt, amikor INGATLANJOGÁSZ azt mondta a vevő hölgynek, hogy ne a férjét nézegesse, mert ebben a helyiségben ő (mármint az INGATLANJOGÁSZ) a legszebb.

Kommentem: ennél nagyobb pofátlanságot nem mondhat egy öregedő, kopaszodó INGATLANJOGÁSZ, akinek meggyőződése, hogy a pályája csúcsán van, ráadásul ilyen szemtelenséget mond a jelenlétemben és az én ügyfeleimnek.

Az INGATLANJOGÁSZ próbálta volna megoldani a már-már teljesen elveszettnek hitt üzletet, majd egy (szerinte) remek fordulattal azt mondta, ezzel magához láncolva vevőket: mivel az adásvételi szerződést előkészítettük, a tulajdoni lapot kikértük, az ügyvédi munkadíj ugyanúgy jár, mintha megköttetett volna az ügylet.

Vevő szó nélkül kifizette a kért összeget, nem is nagyon tehetett volna mást, akkora nyomást gyakorolt rá az INGATLANJOGÁSZ.

Vevő és eladó elmentek az ügyvédi irodából, INGATLANJOGÁSZ kérte, hogy maradjak még ott. Ilyenkor szokott sorkerülni rá, hogy az ügyvédi munkadíjból irodánk részét átadja - gondoltam ezért kell ott maradnom még pár percet. Amikor erre sor került volna közölte INGATLANJOGÁSZ, hogy itt nem volt adásvétel, és a (szóbeli) megállapodásunk úgy szól, hogy a sikeres adásvétel után jár a munkadíj 30%-a.

Hát mit képzel ez a pasas? Mintha az én időm nem lenne drága, mintha én nem dolgoztam volna ezen az ügyön 20-szor többet, mint ő, aki végülis a saját ügyességének köszönhette, hogy lepottyant neki egy jókora summa a semmiért. Már majdnem ráborítottam az asztalt, de megőriztem úrinő mivoltomat: felálltam és távoztam az irodájából.

Tanulság: MINDEN ELADÓ INGATLAN TULAJDONI LAPJÁT ELLENŐRIZNI KELL!

 

Forrás: http://ingatlaniroda.freeblog.hu/archives/2006/06/

„Kollektív öngyilkosság” a magyar lakosság hitelmentalitása

2008.07.11. 09:11 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan hitel hitelválság

A magyarországi bankok egyre kockázatosabb ügyfeleknek adnak hitelt, ezért elképzelhető, hogy szerényebb mértékben, de Magyarországon is az amerikai hitelválsághoz hasonló folyamat játszódik le. Fontos azonban, hogy egyre csökkennek tartalékaink: márciusban történt meg az először, hogy a kölcsönök állománya meghaladta a családok összmegtakarítását.

Németh Dávid, az ING makrogazdasági elemzője a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az első negyedévben a megtakarítások és a hitelfelvételek egyenlegében bekövetkezett változás hosszú távon nem fenntartható. Szerinte az idén fog eldőlni, hogy milyen trend alakul ki hazánkban: eladósodunk-e mint a balti államok, vagy valamelyest mérséklődik a háztartások hitelfelvételi kedve.

Áron G. Papp svájci gazdasági szakértő szerint „kollektív öngyilkosság” a magyar lakosság úgynevezett hitelmentalitása. Szerinte ami most folyik, az minden közgazdasági és józan megfontolásnak ellentmond, nincs rá racionális magyarázat, ennek a vége a lakások vagy az autók elárverezése lesz. A kölcsönfelvevők nem számolnak azzal, hogy a törlesztőrészletek folyamatosan emelkednek.

A források ráadásul egyre drágábbak lesznek a nemzetközi hitelválság hatására, így az Magyarországon is érezteti hatását. A hazai pénzintézetek ugyanis nem itthon, hanem a nemzetközi piacon szerzik be azt a tőkét, amelyet aztán hitelként helyeznek ki. Eközben a hitelkihelyezés is egyre több kockázatot rejt magában, ami tovább emeli a költségeket.

 

Forrás: http://www.ingatlanmagazin.com/4642/Kollektiv_ongyilkossag_a_magyar_lakossag_hitelmentalitasa

Szezonalitás a lakáspiacon: tévhitek vagy okosságok?

2008.07.10. 08:43 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: szezon lakás ingatlanpiac uborkaszezon lakáspiac

 

Szezonalitás a lakáspiacon: tévhitek vagy okosságok?
Ki mire esküszik?

Időjárás-változás, foci-Eb, esküvői időszak, iskolakezdés, karácsony utáni válások – íme néhány, az ingatlanközvetítők szerint a lakáspiac szezonalitását okozó tényezők közül. Mások szerint azonban a szezonalitás csak önigazolás, és a jó közvetítő az év minden szakában sikeres marad.


Nem csak közérzetünket, szándékainkat is befolyásolja az időjárás

Bár a szezonalitásról minden ingatlanközvetítőnek más a véleménye, abban egyetértenek, hogy az időjárás jelentősen befolyásolja a lakásvételi szándékot.

Dr. Székely Lajos, a www.bpingatlan.hu cégvezetője szerint május és szeptember számít a legfrekventáltabb hónapoknak, a legkisebb forgalom pedig decemberben várható.

Magyar László, a Minőség-Magyar Bt. ügyvezetője szerint a téli időszakra általában az információgyűjtés a jellemző.

„Markánsabb kereslettel és vételi szándékkal elsősorban a tavaszi időszakban, azaz a jó idő beköszöntével, valamint augusztusban és szeptemberben találkozunk. Összességében az időjárás nagyon meghatározó mind az említett hónapokban, mind pedig azokon kívül” – mondja Dr. Sifter Elemér, a City Contract cégvezetője.

Mavridisz Fedra, a Trifólium Ingatlan tulajdonosa szerint pedig „a legnagyobb érdeklődés mindig a huzamosabb ideig tartó rossz időjárás utáni első szép napon várható. Így arról, aki a rossz időjárású hetekben szeretne lakást nézni, rögtön tudható, hogy nagyon elszánt.”

Télen pang a piac

„Az egyik nagy pangási időszak a karácsonyi ünnepekre történő készülődés és az újév környéki pihenés idejére tehető, de egy napnyi hidegebb időjárás bármelyik hónapban visszaveti a helyszíni érdeklődések számát” – árulta el Nagy Erika, az ARIADNE Ingatlan egyik alapítója.

Szederjessy Tiborné, a Bástyaingatlan Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy „a tulajdonosok télen azért függesztik fel lakáseladási szándékukat, mert ilyenkor nehezebb a költözködés. A vevők sem szeretnek télen a lakásfelújítással, például nyílászárócserékkel bajlódni.

Januárban azok a lakásvételek realizálódnak, ahol a vevők inkább megvárták az év eleji politikai, jogszabályi, tőzsdei vagy kamatváltoztatásokat. A tavaszi lakásvásárlási kedvet a jó időn kívül a közelgő adóbevallás is ösztönzi.

Augusztus elején az egyetemisták szülei hétvégenként lakástúrákat rendeznek, hogy a legmegfelelőbb ingatlant válasszák ki csemetéjük számára szeptemberig.

Az idegenbe szakadt magyarok pedig legszívesebben augusztus 20-ára látogatnak haza,így lakást is ilyenkor választanak.”


Az szja-bevallás is befolyásolja a szezonalitást

Demeter Tibor, a miskolci Demeter Ingatlanközvetítő ügyvezetője szerint „az ingatlanpiac egy rendkívül érzékeny és lomha »jószág«. A legapróbb gazdasági, politikai változást is megérzi”, így nem csoda, ha sokan várnak a mindig változásokat hozó januárig.

Kerepesi Gyöngyi veszprémi ingatlanszakértő szerint „aki év közben adott el ingatlant, és nem akart adózni, annak legkésőbb december végéig másik lakást kellett vásárolnia. Sokan még tovább is vártak, egészen az adóbevallás benyújtásáig.”

Katona László, a WISSLER Invest Kft. ügyvezető igazgatója egyetért azzal, hogy a márciusban beinduló piac leginkább a személyijövedelemadó-bevallás határidejével magyarázható. „Nagyon leegyszerűsítve: ha el akarjuk kerülni az adófizetést, elvben a naptári év végéig kell elkölteni az eladásból származó nyereséget.

Gyakorlatilag azonban annak, aki ezt csak az adóbevallás leadásáig tudta megtenni, nem kellett befizetnie az adóját, hiszen a vásárlással elköltött jövedelem visszajár” – magyarázta az ügyvezető igazgató. „Érdekes, hogy az elmúlt két évben nálunk decemberben is élénk volt a kereslet. Úgy vélem, hogy 2007-ben az emberek többsége éppen a személyijövedelemadó-változás miatt szerette volna biztos helyen tudni tőkéjét.”

A külföldiek stabilizálják a piacot

Németh Gábor, a Bajcsy-Zsilinszky úti Otthon Centrum irodavezetője szerint „az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy míg korábban a belvárosi ingatlanok nagy részét a tavaszi és az őszi szezon idején értékesítettük, ma már az ingatlanpiac folyamatos változása, valamint a külföldi vásárlók stabil jelenléte miatt a nyári időszakban is egyre több ingatlan talál gazdára.

Az idén sok magyar vásárló halogatta az év második feléig új otthona megtalálását, és egyre több külföldi befektető kötötte össze a nyári szabadságát a befektetési lehetőségek felkutatásával.”

Agnes Haiden, a Haiden Immobilien OEG tulajdonosa hat éve foglakozik magyar, négy éve pedig osztrák ingatlanok közvetítésével.

Véleménye szerint „bár egész évre jut az ingatlaneladásokból, azért mindkét országban megfigyelhető, hogy az éves forgalom csaknem fele februártól május végéig realizálódik. Egyre több magyar ügyfelünk van, akik Ausztriában vásárolnak vagy bérelnek lakást. A vételárak valamivel magasabbak, mint Magyarországon, de a rezsi, a megélhetés Ausztriában még a cégeknek is olcsóbb, mint itthon. Bérlakásokat egyébként a karácsonyi és újévi ünnepek után közvetítünk nagy sikerrel, hiszen a házaspárok ekkor szoktak úgy összeveszni, hogy az egyik fél januárban elköltözik a közös lakásból.”

Az esküvők és válások is mozgatják a piacot

Bakó Csaba, az AMFORA Ingatlan Iroda ügyvezetője szerint „a különváló párok minden hónapban keresnek lakást, de itt is vannak erősebb időszakok, mint például az augusztus, illetve a január. „Január és február az adásvétel szempontjából nem kedvelt hónapok, hiszen senki sem szeret hóban és hidegben költözködni.

Július és augusztus szintén nem tartogat sok izgalmat, főként a szabadságok és a nyaralások miatt. Ilyenkor a lakások bemutatása is nehezebben szervezhető meg, hiszen sok esetben a tulajdonosok sem tartózkodnak otthon” – osztja meg tapasztalatait lapunkkal az ügyvezető.

Rothman Krisztina, a R.ing Bt. ingatlanközvetítője és lakberendezője szerint a nyári pangás előtt az esküvői szezon hoz némi fellendülést.

Szabó István, a Lakni-Jó Ingatlaniroda ügyvezetője egyetért azzal, hogy az egyik leggyengébb hónapnak számító július előtt valóban a már májusban elkezdődő lakodalmak növelhetik a lakásértékesítések mennyiségét.

Komoly piacot jelentenek a diákok

„Augusztusban pedig az egyetemi városokban, pl. Szegeden, Debrecenben vagy Miskolcon számíthatnak fellendülésre a közvetítők, hiszen azok a diákok, akik nem jutottak be a kollégiumokba, vagy nem is kértek osztályrészt a folyosón lévő közös zuhanyzóból és a tömegszállás kellemetlenségéből, komoly piacot jelentenek” – mondja Szabó István.

Dr. Bátyiné Mester Zsuzsanna, a szegedi székhelyű LIMIT Ingatlaniroda vezetője szerint „új tendencia, hogy a szülők esetenként megvárják az első vizsgaidőszak vagy az első évfolyam végét, ugyanis ekkorra derül ki, hogy a gyermekük sikerrel vette-e az akadályokat. A kétszobás ingatlanok egyik szobáját pedig általában albérleteztetéssel hasznosítják, így a hiteltörlesztést vagy annak egy részét fedezi az albérleti díj.”

A tv-műsortól és a jóllakottságtól is függ a piac?

„Az utóbbi hetekben érezhetően visszaesett az érdeklődés, mely nemcsak a hőségnek és a nyaralásoknak, hanem akár a foci-Eb-nek is tulajdonítható. A közelgő olimpia miatt szintén lanyhulhat az érdeklődés” – mondja Györffy Márta egyéni ingatlanközvetítő, aki szerint nemcsak a gazdaság, hanem a sportvilág eseményei is átrajzolhatják az ingatlanközvetítők értékesítési görbéit.

Dr. Tenke Sándorné, a Budakeszi Ingatlan tulajdonosa szerint pedig még az egyes napszakoktól is függ az ingatlanok iránti érdeklődés erőssége. „Naponta figyelem saját weboldalam statisztikáját, és ennek tanulsága szerint a nézettség nemcsak az időjárástól vagy a hét napjaitól, hanem a napszakoktól függően is változik. Délben, rossz időben, vagy nagy kánikulában például nagyon magas a nézettségi mutató.”

Egyre kiegyensúlyozottabb az érdeklődés

„Az ingatlanpiac intenzitásának mérséklődése mellett a korábbi hosszabb időszakokat átölelő uborkaszezonok lerövidültek, és a fővárosi új építésű ingatlanok értékesítési területén a júliust és a decembert leszámítva visszafogott, de kiegyenlített forgalom jellemző. A szezonalitás oly módon is megváltozott, hogy míg korábban az augusztus az uborkaszezon egyik kiemelt hónapja volt, addig a mai ingatlanpiacon az év egyik legerősebb időszakának számít” – mondja Gács Viktória, az IngatlanMost ügyvezető igazgatója.

Kiegyenlített forgalmat tapasztal a Duna House franchise-irodaként működő OZ Holding Kft. ingatlanértékesítője, Bokor Linda is, aki szerint „a lakáspiac olyan, mint egy kétpúpú teve; a két kiemelkedő időszak a tavasz és az ősz. Ennek ellenére most nyáron sem én, sem a Duna House értékesítői nem érzékelnek erős visszaesést, pangást, pedig sokan ezt állítják. Akinek fontos a lakásvásárlás, az véleményem szerint nyáron és télen is megvalósítja azt.”

„Megvan az ideje a vetésnek és megvan az ideje az aratásnak”

„Az építkezők általában az év elején vásárolnak telket, és nyáron már azzal vannak elfoglalva, hogy felhúzzák az otthonukat” – magyarázza a nyári pangást az építkezők nagy számával Ali Imre, az Ingland Ingatlaniroda tulajdonosa.

Bódis Krisztián, az Omega Houses ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy „valóban vannak szezonális változások, de ilyenkor nem pang a piac, hanem rotálódik a vevői és eladói munka. Januárban, februárban, júliusban és augusztusban a vevőkkel foglalkozunk inkább, a többi időszakban pedig az eladókkal való munkára helyezzük a hangsúlyt. Így kiegyensúlyozható az a hullámzás, amit a kollégák szezonalitásnak hívnak.”

Csörnyei Tamás, az Első Győri INKÖZ Kft. értékesítési vezetője szerint a „jelenlegi ingatlanpiacon kevésbé érvényesül a szezonalitás, mint korábban, hiszen a piac egyre kiszámíthatatlanabbá válik. Az emberek vásárlását nagyban befolyásolják a bankok által nyújtott kedvező hitelajánlatok, az újlakás-építők által ajánlott kedvezmények, valamint a törvényi változások. Példaként említhetjük a tavaly év végén beharangozott és januárban megvalósult, eladás esetén fizetendő személyi jövedelemadót, mely teljesen megbolygatta a piacot.”

Szezonalitás – csalás és ámítás?

Egyes ingatlanközvetítők azonban úgy gondolják, a szezonalitásra való hivatkozás csak önámítás. „Az év minden szakában, minden napján van lakáseladás is, lakásvétel is. Elég csak arra gondolnunk, hogy mindig történik velünk valami: gyermekünk születik, elhalálozik valaki, munkahelyet változtatunk, és így tovább. Ez mind arra késztet minket, hogy változtassunk a lakóhelyünkön, pedig egyik esemény sem köthető szezonhoz” – mondja Gál-Kovács Ida, az UFS Home Kft. értékesítési igazgatója.

„Korábban értékesítési és marketing területen dolgoztam trénerként és szinte minden iparágban találkoztam azzal a kifogással, hogy »a mi piacunk szezonális«”. „Szerintem az ingatlanértékesítés tipikusan az a tevékenység, ahol a szezonalitásnak semmi köze az eredményekhez” – mondja Keszthelyi Péter, a WELLHOME Ingatlaniroda cégvezetője.

Molnár Kristóf, az Open House ingatlan-franchisehálózat ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a szezonalitás súlyos tévhit, melyet az Open House elemzései egyáltalán nem támasztanak alá, hiszen ezek szerint „egyetlen holtidőszakkal lehet számolni, december 15-től az év végéig” .

Csoba Anikó, a STEVE ROBERTS Ingatlan Csoport ügyvezetője szerint pedig „a vevők elsősorban ár-, és nem szezonérzékenyek. Eredményeink azt igazolják, hogy megfelelő ár-érték arányú ingatlanok esetében nincs szezonalitási kérdés, a nyári hónapokban éppúgy megvásárolják őket, mint az év más időszakában.”

Daczi Dóra

Forrás: ttp://www.ingatlanmagazin.com/4718/Szezonalitas_a_lakaspiacon_tevhitek_vagy_okossagok

Ingatlanpiaci uborkaszezon – hogyan fordítsd előnyödre

2008.07.06. 08:28 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: lakás uborkaszezon ingatlan bérbeadás

Ingatlanpiaci uborkaszezon – hogyan fordítsd előnyödre

 

Tudtad, hogy nemcsak az eper és a szőlő szezonális áru, de az ingatlanok is azok?

Tudtad, hogy ingatlanokat főleg tavasszal és ősszel vesznek, és a nyár uborkaszezonnak minősül?

És azt vajon tudtad, hogy az augusztus a fekete hónap?

 

Miért a nyár az uborkaszezon? Te hogy jöhetsz ki ebből jól?

 

Nos, tehát, miért is épp a nyár?

 

Néhány ok:

-          a szabadságukat leginkább nyáron veszik ki a dolgozók, és vagy pihenni mennek, vagy nyaralni utaznak

-          ha épp nem nyaralnak, akkor a kertben vannak, a strandon, vagy a gyerekeiket felügyelik

-          kánikulai hőségben a kutyának sincs kedve kint mászkálni és ingatlanokat nézegetni

-          ami pénzt foglalóra fizetnének, azt (vagy egy részét) befizetik egy nyaralásra (vagy az iskolakezdésre)

 

Tudnád folytatni?

 

Tehát a legtöbb vevőjelöltnek nem megfelelő a nyár. Éppen ezért, ha Te mégis jelentkezel egy-egy lakás megtekintésére, akkor különleges figyelemben részesülhetsz.Egyes új építésű lakóparkokban akciók vannak, másokban ingyen adják a konyhabútort vagy a légkondit, de van, ahol azzal „fenyegetőznek”, hogy ősztől árat emelnek.

Valószínűleg Te is jobban ráérsz, a tulajdonos is, könnyebben tudtok időpontot egyeztetni.

Akár nagyobb árkedvezmény is elképzelhető, lévén, hogy Te leszel az egyetlen érdeklődő.

Ha ráérsz, nézz be a Lakásbörzébe július 12-13-án a Millenáris Parkban, hátha találsz egy jó ajánlatot.

 Forrás: http://lakasvasarlas.blog.hu/2008/06/12/ingatlanpiaci_uborkaszezon_hogyan_forditsd_elonyodre


Ingatlanátadás illeték nélkül? Nem is olyan nehéz...

2008.07.05. 08:34 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan illeték visszterhes vagyonátruházási illeték illetéktörvény

A januári változások számos törvényt érintettek, köztük az illetéktörvényt is. Ez alapján bizonyos feltételek szerinti kedvezményes eszközátruházás mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól. Ezzel kívánják elősegíteni a társaságokat érintő egyesülések, szétválások, eszközátadások és részesedéscserék adósemleges kezelését.

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól az ingatlannak a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kedvezményezett eszközátruházás keretében történő átruházása, feltéve, ha az átruházó az átruházás évében és az azt megelőző két naptári évben nem vett igénybe a kedvezményes illetékmértéket és felfüggesztett illetéktartozással nem rendelkezik.

Feltétel még, hogy az átruházott eszközök értékében az ingatlanok értékének aránya nem haladja meg a 75%-ot, az átvevő társaság vállalja, hogy az átruházás évét követő 2. naptári év végéig nem vesz igénybe kedvezményes illetékmértéket, és vállalja azt is, hogy az átvett eszközöket az illetékkiszabásra történő bemutatást követő egy éven belül nem idegeníti el.

Az illetéktörvény szerint az olyan ügyletek után, amelyek nem esnek sem az ajándékozás, sem az öröklés kategóriába, visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni, így ha a törvényben meghatározott vagyontárgyak átadására kerül sor, akkor elvileg az után illetékkötelezettség keletkezik.

Az illetékfizetési kötelezettség a következő vagyoni értékű jogokra és ingókra terjed ki:

 •  az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog megszerzése, továbbá e jognak a megszüntetése folytán bekövetkező vagyonszerzés,
 •  az ingatlanon fennálló haszonélvezet gyakorlásának átengedése,
 •  ingónak hatósági árverésen történő megszerzése,
 •  gépjármű, illetőleg pótkocsi tulajdonának, haszonélvezetének megszerzése,
 •  közterületen álló, ingatlannak nem minősülő felépítmény tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának megszerzése,
 •  az önálló orvosi tevékenység működtetési jogának megszerzése,
 •  az értékpapír öröklési szerződéssel való megszerzése.


Az ügyletek típusait tekintve a gépjármű és az ingatlan haszonélvezeti jogának átadása lehet releváns a kedvezményezett eszközátruházás szempontjából. A legnagyobb illetékteher ugyanis az ingatlanokhoz kapcsolódik.

A társasági adó törvény szerint kedvezményezett eszközátruházásnak az minősül, amikor egy cég legalább egy önálló szervezeti egységét egy másik cégre ruházza át, annak jegyzett tőkéjét megtestesítő részesedés ellenében. Az önálló egységhez hozzátartoznak a működéshez kapcsolódó eszközök és kötelezettségek is. Az irányelvet minden olyan ügyletre alkalmazni kell, amiben az unió egy vagy több tagállama érintett.

Ez abban az esetben is érvényes, ha a társaság egyetlen ágát adja át egy másik társaságnak.

Átadóval szembeni követelmények

A törvény szerinti feltételek nem csak arra az üzletágra vonatkoznak, amelyiket átadja a cég egy másik társaságnak, hanem az egész céggel szemben fogalmaz meg követelményeket. Így kizárja a mentesség igénybevételének lehetőségét ha az átadó társaság lakóház építésére alkalmas telek feltételes illetékmentessége kapcsán kérte az illeték megfizetésének felfüggesztését, illetve ha ingatlanforgalmazóként vagy ingatlanok lízingjét főtevékenységként végző vállalkozóként továbbértékesítési kötelezettséget vállalt az átruházás évét megelőző két évben.

Ha az átadó átalakulással jött létre, akkor a két éves feltételnél figyelembe kell venni a jogelőd tevékenységét is.

Az ingatlan aránya nem lehet több 75 százaléknál

Tekintettel arra, hogy az illetéktörvény a forgalmi értéket veszi alapul, a 75 százalékos mértéket is e szerint kell számítani.

A törvény szerint a forgalmi érték az a pénzben kifejezett érték, amely a vagyontárgy eladása esetén az illetékkötelezettség keletkezésekor volt állapotában - a vagyontárgyat terhelő adósságok, továbbá az ingatlanon a vagyonszerző javára az elidegenítéskor megszűnő bérleti jog figyelembevétele nélkül - árként általában elérhető. Pénzre szóló követelés esetén az illetékkötelezettség keletkezésének napján fennálló követelés értéke.

Tagsági jogviszonyt megtestesítő értékpapír, valamint üzletrész, vagyoni betét esetén az illetékkötelezettség keletkezésének napján érvényes tőzsdei átlagár alapján számított érték, ennek hiányában annak a gazdasági társaságnak, szövetkezetnek, egyéb jogi személynek - amelyben a vagyonszerző tagsági jogot szerzett - az illetékkötelezettség keletkezésének napján rendelkezésre álló, a gazdasági társaság, szövetkezet, egyéb jogi személy arra feljogosított döntéshozó szerve által elfogadott utolsó számviteli beszámoló mérlegében szereplő saját tőke mérleg szerinti értékének a megszerzett értékpapírra, üzletrészre, vagyoni betétre jutó hányada.

Ha a forgalmi értéket a felek nem tüntették fel, nem jelentették be, vagy a feltüntetett, illetve a bejelentett érték az állami adóhatóság megítélése szerint a forgalmi értéktől eltér, akkor a forgalmi értéket az állami adóhatóság állapítja meg. Ez alól egyetlen esetben van kivétel, mégpedig akkor, ha a forgalmi értéket ítélet határozta meg.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk-1011819-1.html

Júliustól megint gázáremelés, de az októberi még nagyobb lesz

2008.07.04. 09:22 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: gáz lakosság gázáremelés

Havi szorongásaink

Idén immár harmadszor drágul a gáz ára: július 1-jétől 10 százalékkal kell érte többet fizetni. Ugyanakkor mint a Napi Gazdaság felhívja rá a figyelmet, a támogatásban részesülők esetében az emelkedés a 15 százalékot is elérheti. Októberben viszont a lap várakozása szerint minden eddiginél nagyobb mértékben nő a gáz ára.

Egyrészt világpiaci tendenciákból következtethetünk arra, hogy a következő gázáremelés az eddigieknél is nagyobb mértékű lehet, másrészt pedig abból, hogy az eddigi gázáremelések mértéke már másodszor is elmarad a Magyar Energia Hivatal javaslatától.

Július 1-jétől tehát a tavaly decemberben még köbméterenként 101 forint lakossági átlagár az időközbeni háromszori drágulás miatt 123,2 forintra emelkedik. Ez egy átlagcsalád számára havi 1540 forintos többletkiadás okoz. A 9,9 százalékos lakossági gázáremelés természetesen hatni fog a távfűtés és az elektromos energia árára is. Előbbi esetében 5-6 százalékkal növekedik majd az ár, amivel a fogyasztók a szeptemberi számlákban találkoznak először. A villamos energia szintén hasonló mértékben drágul majd.

 

Forrás: http://www.ingatlanmagazin.com/iread/4626

Ingatlanárak a magasban

2008.07.03. 09:09 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan dubai donald trump luxus ingatlan befektetés palm jumeriah

Donald Trump, a világ legismertebb ingatlanbefektetője Dubajban épít toronyházat. A legdrágább lakások 30 millió dollárba kerülnek majd, az árusítás már megkezdődött. A milliomos építtetőnek is lesz itt lakása. A Palm Jumeriah mesterséges szigeten áll majd az épület, melynek lakásait most kezdték árusítani. A másik befektető, a Nakheel ingatlanos cég intézi a Trump International Hotel & Tower luxuslakásainal árusítását.

 

Egetverő árak


A felső szint hatalmas teraszokkal rendelkező penthouse lakásai kerülnek több mint 30 millió dollárba (4,5 milliárd forintba). Kelly Hoppen építész két ilyen penthouse lakást tervezett a toronyházba, melyben összesen 399 lakás, iroda, hotelszoba és üzlet lesz az összesen 250 ezer négyzetméteres alapterületen.

Trump azt nyilatkozta, a Palm Jumeriah-on megvalósuló projekttel kapcsolatban, hogy szerinte akár a világ egyik vezető látványosságává is válhat. Sőt, azt is kijelentette, hogy az épület egyik lakását saját magának szeretné megtartani.

A 62 emeletes, 270 méter magas acél és üveg Trump International Hotel & Tower a legmagasabb építmény lesz Palm Jumeirah szigeten, átadását 2011 nyarára ígérik. A mesterséges sziget jelenleg egész Dubaj legkeresettebb területe, az ingatlanosok, befektetők és egyszerű magánszemélyek is itt vesznek legszívesebben ingatlant.
 

Az épület kapuként magasodik majd a központban, az egész projekt szíve lesz. Mellette lesz a Japánban készülő egysínes vasút végállomása is, ezt is előnyeként emelik ki. Az jelenlegi árak szerint egyes lakások egyetlen négyzetlábja 3000 dollárba (452 ezer forintba) kerül, de az átlagos ár is 2450 dollár (369 ezer forint).

A Trump International Hotel & Tower 2,9 milliárd dirhamból (119 milliárd forintból) épül. Különleges formája, kivitelezése és központi helyzete egyaránt emelik a benne lévő lakások értékét. 


Forrás:
http://www.deluxe.hu/cikk/20080626/donald_trump_felhokarcolo_dubaj_mesterseges_szigeten/

 

Vigyázat! Csaló pénzügyi cég a magyar piacon

2008.07.02. 09:01 | Ingatlanos | 1 komment

Címkék: cseh nyomozás csaló edbusy pénzügyi cég

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feljelentése alapján nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda egy cseh társaság ügyében, mert illegális kölcsönökkel kapcsolatos ügynöki hálózatot próbáltak kiépíteni Magyarországon - tudósít a Híradó.

 

A cég 2008 elejétől előadásokat is tartott a belépni szándékozó ügynököknek, akik tagsági díj befizetése után közvetíthettek ki 5-10 százalékos kölcsönöket az érdeklődőknek. A nyomozók most jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt vizsgálódnak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint a Csehországban bejegyzett, brnoi székhelyű EDBUSY nevű cég 2008 elején lépett Magyarországra, hogy ügynökhálózatot építsen ki.

Előadásokat is tartottak a leendő munkatársaknak, akiktől körülbelül 40 ezer forintnyi tagsági díjat is kértek. Az ügynökök feladata az lett volna, hogy 5-10 százalékos jutalékért kölcsönöket közvetítsenek ki. Először a PSZÁF indított vizsgálatot és kiderítették, hogy a társaságnak és képviselőiknek incs engedélyük pénzügyi tevékenységet végezni Magyarországon.

MTV
Forrás: http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=229604&fr=rss

235 alatt járt az euro! - Új 5 éves forintcsúcs

2008.07.02. 08:46 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: rekord forint euro erősödik 235

2008.06.30 14:00

Folytatódott a délelőtt kezdődött forinterősödés délt követően is: az euróval szembeni jegyzések átmenetileg 235 alá, 234.70 körülig süllyedtek, ami újabb 5 éves csúcsot jelent a forint szempontjából.

 

A magyar fizetőeszköz napon belüli erősödése mintegy 1%-ot tesz ki, mivel reggel még 237.50-237.80-nál indult a kereskedés. 14:00-kor 235.30-235.60 körül hullámozott a kereskedés a bankközi piacon.


Elsősorban a forintvételi ajánlását érvényben tartó Goldman Sachs befektetési bank és ügyfelei állhatnak a forint mai újabb erősödési hulláma mögött - jelezte a Portfolio.hu érdeklődésére egy globális pénz- és tőkepiaci szereplő budapesti devizakereskedője. "Túl gyors ez a forinterősödés", így nő az árfolyamkorrekció esélye - tette hozzá.

 

A forinterősödés nyomán egészen 234.70-ig süllyedtek a jegyzések ma kora délután, azaz kiütötték a 235-nél húzódó különböző barrier opciókat, és az árfolyam elérte a forint korábbi, euróval szembeni erős ingadozási sávszélt is.

A devizakereskedő meglátása szerint elképzelhető, hogy kezdenek túlzottan nagy forint melletti pozíciók kialakulni egyes nagy londoni szereplők (hedge fundok, befektetési bankok) portfóliójában, emiatt rövid távon inkább mérsékelt forintgyengülésnek ad nagyobb esélyt akár 239-240-ig is. Technikai elemzési szempontból úgy látja, hogy ha ma a 235-ös szint alatt tud zárni a fizetőeszköz, akkor akár 232.50-233-ig is süllyedhet a kurzus.

Közép távon továbbra is forinterősödésre számít a piaci szakember a régiós devizák felértékelődésétől való elmaradás, illetve a magas magyar kamatfelár miatt. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a magyar állampapírpiacon a forint mai száguldása mellett sincs érdemi vételi erő.

A forint euróval szembeni régi, 2003. júniusa előtti ingadozási sávjának erős széle 234.69-nél volt. Ez, illetve a 235-ös szint, amely körül szintén ún. barrier opciós szinteket sejtettek a devizakereskedők, lényeges ellenállás(t jelentettek) a forint felértékelődése szempontjából. Ezen az árfolyamtartományon a jelek szerint a múlt csütörtök-pénteki próbálkozás után (egyelőre) ma sem tudott tartósan áttörni a magyar fizetőeszköz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?cCheck=1&hn=2&k=4&i=98911

Eladni vagy megtartani? – ez itt a kérdés

2008.07.01. 08:21 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan vásárlás lakás eladás bérbeadás

Tipikus dolog: eladni a régi lakást és venni helyette egy újat.

És itt óhatatlanul előbukkan belőlem a kérdés: Muszáj a régit eladni? Nem lenne jobb megtartani ÉS mellé megvenni az újat?

Nézzük sorban.

Vannak esetek, amikor ez nem lehetséges. Pl.

- A régin hitel van, és az újhoz is hitelt kell felvenni.

- A régi több személy tulajdona, és van tulajdonostárs, aki mindenáron el akarja adni a részét (és azt nem tudod, vagy nem akarod megvásárolni).

- Házassági vagyonközösség megosztás miatt kell eladni (a házastársad részét nem tudod kifizetni).

- Tartozásod van, a vételárból kifizeted a tartozást és veszel egy olcsóbb lakást.

- Állami támogatás igénylése miatt nem szabad, hogy a neveden legyen lakástulajdon (pl. szocpolt szeretnél igényelni az új lakás megvásárolásához).

 

Tudsz még ilyen esetet?

 

De ha ilyesmi nem áll fenn, akkor jöjjön az a lehetséges megoldás, ami nem mindenkinek jut az eszébe:

 Ha van egy tehermentes lakásod (házad) és a másikat nem az előző vételárából veszed, hanem hitellel, akkor lesz kettő lakásod, az egyikben lakhatsz, a másikat bérbe tudod adni. A bérleti díjból tudod fizetni a hitelt, ami egyszer le fog járni, és akkor már 2 tehermentes ingatlanod lesz, a bérleti díj pedig passzív jövedelmeddé válik.

 

Nézd meg, kivitelezhető-e ez Nálad? Megérné-e ez Neked?

Rizikótényezők:

-         Hol van és milyen fajta lakás, mekkora az esély tartós bérlőt szerezni?

-         Ha egy ideig üresen állna, tudnád-e a hitel törlesztő részletét (és a rezsit) magad fizetni?

-         Tudnál-e a felújításra is tartalékolni a bérleti díjból?

-         Mennyiért lehetne kiadni, és ez fedezné-e a hitel törlesztő részletét? Ha nem, megérné-e Neked zsebből pótolni?

-         Akarsz-e albérlőkkel bíbelődni?

 

 

Mi a véleményed? Egyetértesz? Tiltakozol?

 

Forrás: http://lakasvasarlas.blog.hu/2008/06/26/p0

Indul a harc az albérletekért

2008.06.30. 09:11 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: lakás diák albérlet lakás bérlés kiadó lakás

 

Az egyetemi felvételik vége felé járva hamarosan ismét megélénkül mind a fővárosi, mind pedig a vidéki campus-városok albérletpiaca. Érdemes már most előre gondolkodni, hiszen az elfogadható állapotú – és természetesen elfogadható áron kínált – kiadó lakások gyorsan gazdára találnak, különösen a belvárosban, valamint az egyetemek környékén. Ugyan a bérleti díjak nem emelkednek drasztikusan, hosszabb táv esetén azonban megfontolandó lehet a saját vásárlás – áll a Duna House elemzésében.

A kínálat meglehetősen széles, és elmúlt már az a világ, amikor hajnalban telefonálni kellett a kiadó lakások iránt, azóta jelentősen bővült a piac. Az igazán jó árú és jó helyen lévő lakásokat azonban hamar elkapkodják, ezért nem érdemes a válogatást augusztus végére-szeptember elejére hagyni – jelzi Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. A fővárosi piacon 50 ezer forint alatt elfogadható önálló lakást gyakorlatilag alig találni, bár egyes külső kerületekben a legkisebb alapterületű lakások már 40 ezer forint környékén elérhetőek, de itt sokszor kompromisszumokat kell kötni.

Az albérletet keresők körében immár örökzöld slágerré vált a jó közlekedés és a központi elhelyezkedés, ma már szinte alapelvárás a metró valamelyik állomásának, vagy a 4-6-os villamosvonal egyik megállójának közelsége. A bérlők többsége a 60-80 ezer forint között kínált ingatlanok között keresgél, ezért a pénzért általában már a város központjában viszonylag tűrhető lakásokat lehet kivenni, bár mindig akadnak meglepetések, előfordul, hogy a fotók és a valóság elég távol áll egymástól.

Fontos piacot jelentenek a tulajdonosok számára az itt tanuló külföldi diákok, ők általában a 80-150 ezer forintos kategóriában nézelődnek általában az igényeset keresve, jellemzően társulva. Velük kapcsolatban érdekesség, hogy a városnak arra az oldalára szeretnek költözni, ahol a felsőoktatási intézmény található. A piacon leginkább a norvég, svéd, ír, angol, izraeli és német állampolgárságú diákok fordulnak elő a legnagyobb számban, de jelentős számban vannak jelen a déli területekről érkezők is. A külföldi diákok körében elsősorban a közvetlen Belváros (V-VI-VII. kerületek) a leginkább keresettek, de megfelelő anyagi hátérrel szívesen bérelnek például az Újpesti rakparton is. Ha egy bérlő euróban szeretnék kiadni lakását hosszú távra, érdemes a szerződésben gondolni az árfolyamváltozásra – jelen helyzetben a forint erősödésére.

Két hónap kaució

Mivel a lakáskiadás egyfajta bizalmi üzletág, a kaució intézménye immár teljesen elfogadottá vált, amely vagy a bérleti szerződés végső szakaszában lelakható, vagy pedig visszajár, jellemzően két havi bérleti díjban szokták megállapítani a lakáskiadók, ám személyes szimpátia alapján ez az összeg alacsonyabb is lehet. Valamelyest javulás érezhető a számlaadási hajlandóságban, több olyan kiadó van a piacon, aki ad számlát (ám előfordulhat olyan eset is, amikor ez megdrágítja a lakás havi bérleti díját). Cégek esetében azonban a számlaadás teljesen elfogadott.

Szerződéskötés után érdemes – akár tanúk előtt is – rögzíteni a mérőórák állásait, valamint adott esetben a telefon, internet, kábeltv előfizetés átírásában megállapodni – ehhez egyes kiadók már eleve ragaszkodnak, és valóban számtalan kellemetlenséget meg lehet előzni vele. A lakásba való ideiglenes bejelentkezés elfogadottsága a kiadók részéről még messze nem 100 százalékos, ezt is érdemes előre tisztázni.

Nem kell a főbérlős lakás

A hajdani klasszikus, főbérlős lakásokat ma már igyekeznek elkerülni a bérlők, ilyen megoldást már csak azok választanak, akik 20-30 ezer forintot tudnak csak bérlésre szánni, de ebben az esetben is inkább ismerősökkel, vagy végső esetben idegenekkel társulnak.

Tartózkodik a bérlők többsége bizonyos városrészektől: a VIII. kerületben lévő ingatlanokat sokan már megnézni sem akarják, azonban a helyszínen sokszor pozitívan csalódnak, a kerület jó állapotban lévő, vagy felújított részein gyakrabban kötnek üzletet. A rossz hírű utcákban azonban jóval nehezebb kiadni az ingatlanokat. Szintén nem egyszerű bérlőt találni a külső kerületekben lévő nagy lakásokba, rosszabb állapotú családi házakba, illetve a sokszor kétes állapotban lévő házrészekbe.

Amennyiben rendelkezésre állnak a megfelelő feltételek, hosszú távú bérlet esetén érdemes lehet elgondolkodni saját lakás vásárlásán – jegyzi meg a Duna House elemzése, hiszen a bérleti díjra fordított havi összegből ma már – köszönhetően a hosszú futamidejű lakáshitelek térhódításának – akár a saját lakás törlesztő-részlete is finanszírozható. Havi 80 ezer forintos bérleti díj például közel 13 millió forint összegű svájci frank alapú lakáshitel (25 évre) törlesztő-részletének felel meg.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/magyar/albpia080623/

Fájhat a fejük az euróban lakást kiadóknak

2008.06.29. 08:36 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: euró forint erősödés árfolyam csökkenés lakás bérlés lakás eladás lakás kiadás

 
Írta: Martin Péter

Pár hónappal ezelőtt is tuti üzletnek tűnt a külföldi pénznemért – leggyakrabban euróért – történő lakáskiadás (vagy eladás), a jórészt külhonból érkező ügyfelekre szakosodott lakáskiadók azonban most aligha örülnek különösebben a forint jelentős erősödésének. Érdemes-e módosítani a szerződést, vagy inkább kivárásra kell játszani?

Ki fizet euróval?

A hazai lakásbérleti piac meglehetősen változatos képet mutat a szerződések és az elvárt térítés tekintetében, a hazai bérlőkre számító lakástulajdonosok jórészt inkább "biztos pénzben" azaz forintban kérik a bérleti díjat, azonban a fővárosban, és a vidéki egyetemi városokban többen is jobban örülnek – illetve jelen helyzet szerint inkább csak örültek – ha a bérlőről euróban "húzhatták le" a bérleti díjat.


Budapesten két nagy csoportja különböztethető meg az eurós lakáskiadóknak: az egyik tulajdonosi csoport inkább a külföldi diákokra specializálódik, akiket leginkább belvárosi, a pesti oldalon lévő lakásokkal lehet megfogni, jellemzően 100-150.000 forintnyi összegért havonta, míg a másik nagyobb bérlői kör a külföldi vezetők, managerek csapata, akik inkább a prémium kategóriás lakásokat kedvelik (egyik kedvelt célpontjuk a Szabadság tér), illetve szívesen költöznek a budai hegyekbe – ők, vagy az őket foglalkoztató cég akár félmillió forintnyi eurót, vagy még többet is hajlandó kifizetni egy-egy luxusvilláért, de akadnak a piacon havi 2-3 millió forintos bérleti ajánlatok is.

A managerek mellett jó üzletnek számítanak azért a fent említett diákok is - fontos piacot jelentenek Velük kapcsolatban érdekesség, hogy a városnak arra az oldalára szeretnek költözni, ahol a felsőoktatási intézmény található. A piacon leginkább a norvég, svéd, ír, angol, izraeli és német állampolgárságú diákok fordulnak elő a legnagyobb számban, de jelentős számban vannak jelen a déli területekről érkezők is. Mindezek mellett leginkább a VI. kerület keresett körükben. Egyes tulajdonosok olyannyira rákaptak a külföldi diákok "ízére", hogy hazaiak bérlőjelöltekkel gyakorlatilag egyáltalán nem állnak szóba.

Nem mindegy mi van a szerződésben

Amennyiben euróért adnánk ki lakást – és a bevételt például megélhetésre, napi fogyasztásra szánjuk - a szerződés megfogalmazásakor legyünk körültekintőek. Nem mindegy ugyanis, hogy a lakásért havonta adott összegű eurót, vagy havonta adott forint bérleti díjnak megfelelő eurót kérünk. (Egyszerű példa: ha mondjuk valaki 3 hónapja egy képzelt 250 forintos euro árfolyamnál azt írta, hogy a lakásért 1000 eurót kér, akkor ő a forinterősödéssel jelenleg veszített – hiszen 250000 helyett csak 239000-et kap, míg ha a papíron 250000 forintnak megfelelő euro szerepel, akkor mostani fizetéssel 1046 eurót kaphat a lakásért. Természetesen a forint gyengülése esetén éppen fordított a helyzet.). Első olvasásra ez akár bagatell különbségnek is tűnhet, azonban ne feledjük, hogy járt a forint árfolyama 280 környékén is, és aki akkor kötött hosszú távú kiadási szerződést, bizony már komolyabb veszteséget is elkönyvelhetett.

Érdemes lehet egy kicsit kivárni az eladással?

Komolyabb pénzekről van szó akkor, ha euróért adná el valaki a lakását – a külföldi ügyfeleknek kínált lakásokért a Belvárosban akár 1-1,5 millió eurót is elkérhetnek, ahol az árfolyamkülönbség már komolyabban jelentkezik. Ebben az esetben persze már nem jellemző a forint alapú szerződés, majd euróban fizetés, inkább tisztán eurót akarnak kapni a tulajdonosok. Mindenesetre most többeknek, akik komolyabb vevővel tárgyalnak lehet érdekük az időhúzás, különösen akkor, ha a kapott eurót azonnal be is akarják váltani. Sok eladónak, aki ebben a szegmensben mozog, általában teljesen mindegy a vételár pénzneme, ingatlanos körökben elterjed mondás szerint a "bevétel nem kenyérre kell", azaz akár euróban, akár forintban kapják az összeget, tudnak vele tovább gazdálkodni.

Dollárból köszönik, nem kérnek

A dolláralapú fizetés a hazai ingatlanpiacon ma már alig van jelen, főleg nem a kiadó lakások körében, hiszen a dollár értékvesztése miatt ez a valuta egyáltalán nem preferált a kiadók körében, maximum akkor, ha rögzítik az elszámolási árfolyamot a szerződésben – erre persze kevés bérlő lesz hajlandó. Hasonlóan – bár nem a dollárnál jelentkező okok miatt – nem jellemző a svájci frankban történő fizetés sem, noha erre lehet találni időnként példákat.

Mit érdemes tenni?

Amennyiben az euróban kiadott lakásunknál jelentkező árfolyamkülönbséget "le tudjuk nyelni" akkor a pillanatnyi erősödés miatt nem biztos, hogy érdemes bolygatni a bérleti szerződést, mivel fennáll a veszélye, hogy a bérlő rendkívül anyagiasnak talál majd bennünket, és elmegy. Ha minden euróra – illetve az azért kapott forintra – szükség van, akkor – különösen ha régen volt, megpróbálkozhatunk egy szolid emeléssel (néhány 10 euro különösen egy nagyobb lakás esetén elfogadható lehet), de ami talán a legjobb megoldás, eleve érdemes úgy megállapítanunk az árat, hogy hagyjunk tartalékot az árfolyam-ingadozásnak.

Forrás: http://blog.mfor.hu/lakasmustra/1394.html

8+1 durva hiba, amit soha ne kövess el

2008.06.28. 09:23 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: hiba tipp lakás lakásvásárlás elad vesz

Ha lakást veszel, vagy eladsz...

Ahány ember, annyi hibát követett már el lakásvásárláskor. Összegyűjtöttük a legdurvábbakat, hogy te ne ess csapdába!

Utólag mindig könnyű okosnak lenni, ráadásul bizonyára mindenki került már olyan helyzetbe, hogy fizetnie kellett a tanulópénzt. Javasoljuk, ez az összeg ingatlanvásárlás és -eladás esetén minimális legyen! Éppen ezért összeállítottuk a listát a legnagyobb baklövésekről, hogy ha már mi és más igen, te ne követhesd el őket!

1. hiba: Házat venni pusztán a dekoráció miatt

Különösen a hölgyek hajlamosak a megérzéseikre hagyatkozni, és elfelejteni a tényt: a belső díszítés elvétve jár együtt a házzal.

A ház szó szerint a keret, a csontváz. Ötleteket természetesen lophatsz, de egy Renoir-kép nem jár együtt az ingatlannal, sem azok az édes selyemstólák a fotel szélén...

2. hiba: Ha a leendő vevő nehezen jut el a házig

Amikor a leendő vevők háztűznézőbe jönnek, bátran aggódj amiatt, hogy könnyedén odatalálnak-e hozzád. Hinnéd vagy sem, a leendő vásárlók nagy részét elkedvetleníti, ha elmegy az idő a parkolóhely keresgélésével, vagy ha csak nagy nehézségek árán jutnak fel a hatodik emeletre. Amennyiben tehát vevőket vársz, gondoskodj arról is, hogy minden flottul menjen. Ebben is legyél ötletes!

3. hiba: A szomszédok figyelmen kívül hagyása

Nagy hiba nem utánanézni a szomszédoknak! Mi van, ha hangosak vagy zűrösek? Éppen ezért ellenőrizd a környéket, a hangulatot! Kérdezősködj, hogy milyen a közösségi szellem, hiszen ne felejtsd el, hogy nemcsak házat vagy lakást veszel, hanem grátisz kapsz hozzá miliőt is!

4. hiba: Tukmálni

Miért hiba? Mert feltűnő, hogy olyannyira meg akarsz szabadulni a háztól. Mert ha annyira jó, miért költözöl el?

Javasoljuk, hogy csak mellékesen mondj lényegtelennek tűnő, de hasznos és biztató információkat, illetve pontosan válaszolj a kérdésekre! Túl sok adalékinformáció, és a ház a nyakadon marad...

5. hiba: Tavaszig várni az eladással

Kétségtelen, hogy a természettel együtt általában az ingatlanpiac is felvirágzik tavasszal, ez azonban még korántsem jelenti azt, hogy az emberek az év 365 napján csak ekkor keresnének új otthont.

6. hiba: Ha túlbecsülöd a keretedet

Jó dolog, hogy kapsz hitelt a banktól, kérdés azonban, hogy a meglévő havi kiadásaid mellett tudod-e a részleteket is fedezni.

Érdemes úgy számolni, hogy a számládon legyen minimum 6 hónapnyi összeg a részleteket illetően tartalékban arra az esetre, ha bármi extra kiadás beütne.

7. hiba: A különféle hasznos marketingeszközöket mellőzni

Ne elégedj meg azzal, hogy pusztán hirdeted a házadat, hanem inkább válogass a marketingeszközök között! Beszélj az ingatlanügynökkel, és érdeklődj a profi megoldásokról. Egy virtuális túra a lakásban vagy egy online fotóalbum sokat dobhat például az érdeklődők számán.

Ezen kívül azonban ne feledkezz meg a ház külleméről sem! Ez fontos, a legtöbb interaktív videó tévesen ugyanis rögtön belülről indít!

8. hiba: A viszonteladást elvetni

Miért ne vásárolnál meg potom pénzért egy házat vagy lakást, újítanád fel, és adnád el sokszorosáért? Már most szólunk, hogy az ingatlanpiac világa a sakkra hasonlít. Gondolkodj két-három lépéssel előre! Amennyiben a belvárosban van lakásod, újíttasd fel úgy, hogy minimális befektetéssel könnyedén át lehessen alakítani irodává. Hirdetesd eleve úgy: irodának tökéletes. Háromszoros árat utalnak majd a számládra!

+tipp:

Ne tekintsd részvénypiacnak az ingatlanpiacot! Az ingatlanpiac élénkülését egyesek hajlamosak a tőzsdéhez hasonlítani, holott az előbbi erősen hosszú távú hozzáállást igényel.

Forrás: http://femina.hu/otthon/legnagyobb_hibak_lakasvasarlas

Pokoli szomszédok

2008.06.27. 08:58 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: lakás idegesítő szomszéd

Vannak olyan rémségek, amik beköltözés után derülnek ki.

Pokoli szomszédok

Jórészük persze kellő előrelátással és egy pici nyomozással kivédhető.
De mindet elkerülni sajnos csak szerencsével lehet.
Valamint az sem garancia, hogy a beköltözéskori állapot marad úgy, ahogy volt, mert a szomszédok is - sajnos vagy szerencsére - szoktak költözni.


Ø      Hegedűleckék kedd és csütörtök du. 4 és 6 között. Sajnálatos mód a tanonc nagyon kezdő, és századszor ugyanaz a vinnyogás már nagyon idegesítő.
Szerencsére nem szorgalmas, ezért szinte csak ezen a két napon hallható a gyakorlatozás.

Ha szervezel valami jó kis programot erre a kis időre – pl. maratoni kutyafuttatást – akkor elég jól átvészelhető ez az időszak. De kimaradhatsz ebből az élményből akkor is, ha látástól vakulásig dolgozol.


Ø      Lerészegedett apuka késsel kergeti esténként a családját, akik Nálad kérnek menedéket. Persze segítesz, nem engeded legyilkolni őket, de a nyugalmas estéket nem így képzelted.

Ø      Ennek lightosabb változata, amikor egymással ordítoznak „csak”, menetrendszerűen este 8 és 11 között.


Ø      Feljelentgetős néni, aki unalmas napjait úgy színesíti, hogy vagy a rendőrségen, vagy az önkormányzatnál jelenti be a gyermek- és állatkínzásokat, és egyéb szörnyű tetteket. (Ez konkrétan annyit tesz, hogy egy jó tüdejű kisgyermek hisztizett, mintha nyúzták volna; elvakkantotta magát a jószág, amikor kivitték a szemetest; véletlenül ráhajtottak a virágágyásra…)

Szerencséd van, ha a szomszédodat jelentgeti fel (és Téged csak a tanúzásra akar rávenni); peched, ha Téged.

Próbáld meg lekenyerezni és végighallgatni, akkor megmenekülhetsz a bíróságra, hivatalokba járkálásoktól, hogy tisztázd magad. (bizonyítsd ártatlanságodat)


Ø      Felsőszomszéd, aki heti rendszerességgel áraszt el vízzel, mert kiugrott a mosógép csöve a kádból, vagy nyitva felejtették a csapot (és a kádban benne a dugót).


Ø      Amiről, ha szerencséd van, sosem fogsz tudomást szerezni: szomszédod, aki kémiai kísérleteket végez, robbanószerkezeteket állít elő házilagosan.


Ø      Kutya, akit ha magára hagynak, rögtön ugatni kezd (vagyis mindennap, amíg a gazdik a dolgozóban vannak), zenét hangosan élvező fiatalok, vagy tévét hangosan ordíttató, egy cseppet süket néni.


Ø      Állatbarát felsőszomszéd, aki hatalmas késztetést érez a galambrajok táplálására. Sajnos a gravitáció törvényei miatt a horda ürüléke a Te párkányodon és erkélyeden landol.


Ø      Kezdő háziasszony, aki rendszeresen elégeti a vacsorát. A tűzoltók már nem hajlandók kijönni.

Ø      Szomszéd, aki beteges rajongással viseltetik a lyukak furkálása iránt. Minden hétvégén fúr párat – ez már állítólag 10 éve megy így.

 

Ø      Szomszéd, aki titokban disznókat tart – sajnos nem elég titokban, mert hallatszik a röfögésük és érződik a szaguk.


Ø      Szomszéd, akinek sírkőkészítő/ karosszéria-lakatos műhelye van. Sajnos sok a munkája és a pénzre is szüksége van, ezért hétvégén is dolgozik.


Ø      Naturista természetimádók, akik sajnos a bigottan vallásos anyósod/ puccos vacsoravendégeid szeme láttára pucérkodnak.


Ø      Állatbarát becsönget, nem láttad-e a csörgőkígyóját vagy a skorpióját, mert elveszett.Forrás: http://www.ingatlantudasbazis.hu/pokoli.html

3 tipp, kizárólag szingliknek!

2008.06.26. 09:28 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: hitel lakás lakáshitel szingli

Ha hitelt akarsz...

Az egyedüllét nemcsak magányossá tesz, hanem többnyire hitelképtelenné is. Tippjeinkkel most változtathatsz ezen!

Annak ellenére, hogy sokan azt hangoztatják, büszkék arra, hogy önálló és senkitől sem függő nőként élik az életüket, kevesen akarnak szingliként megöregedni. Az ember társas lény, aki hosszútávon nem kedveli a magányt, így nehéz elképzelni, hogy valaki tudatosan választaná ezt az életformát. Ráadásul az egyedüllét nemcsak magányossá tesz, hanem az élet más területén is gördíthet akadályokat az ember elé. Ilyen terület például a lakásvásárlás és a hiteligénylés, ahol szingliként  igencsak nehéz érvényesülni - főleg úgy, ha az embernek nemcsak párja, de még különösebb vagyona sincs. Nehéz, viszont nem lehetetlen! Eláruljuk, hogyan csináld!

1. tipp: Keress jól!

Legalábbis papíron, a bankoknál ugyanis nem sokra mész a szóbeli ígéretekkel. Ez utóbbi ráadásul a visszafizetésre is vonatkozik, azaz hiába bizonygatod, hogy a havi jövedelmedből akár egy egyiptomi útra is futná: ha a jövedelemigazolások nem ezt mutatják, aligha juthatsz hozzá a kiszemelt lakás megszerzéséhez szükséges pénzhez.

A bankok ugyanis nem civil szervezetek, akik mindenáron segíteni szeretnének rajtad, hanem kőkemény üzleti érdekek vezérlik őket. Ezért ha valaha is hitelhez akarsz jutni, akkor igyekezz olyan munkahelyet találni, ahol nemcsak a minimálbérnél magasabb jövedelem mellett hajlandóak bejelenteni, hanem akár az átlagosnál magasabbra. Ez utóbbi ugyanis nemcsak arra lehet garancia, hogy hitelhez juss, hanem arra is, hogy mindezt szingliként, egyedül véghezvidd.

Jó, ha tudod!

Ha nem rendelkezel önerővel, de a bejelentett és a kézhez kapott béred messze magasabb, mint az átlag, akkor jó megoldás lehet a lakáslízing, ahol nincs szükség saját erőre ahhoz, hogy megszerezd a vágyott lakást.

2. tipp: Szerezz önerőt!

Ha nincs lehetőséged arra, hogy magasabb bér mellett legyél bejelentve, akkor egyedülállóként abban az esetben van esélyed a hitel megszerzésére, ha rendelkezel némi önerővel.

Na persze azért a minimálbér itt is kevés, de ha a bank úgy látja, hogy a jövedelmedből fizetni tudod majd a törlesztőrészleteket, és emellett még megfelelő mértékű saját  erővel is rendelkezel - a megvásárolni kívánt ingatlan értékének legalább 30%-ával -, akkor esélyed lehet arra, hogy megkapd a hitelt.

És hogy hogyan szerezz? Ajánlhatnánk, hogy gyűjtögess, józan ésszel gondolkodva azonban mi is tudjuk, hogy csekély az esélye annak, hogy valaki egy-két év alatt milliókat tudjon összespórolni. Éppen ezért inkább azt tanácsoljuk, hogy kérd a szüleid, esetleg közeli rokonaid segítségét, vagy érdeklődj a munkáltatódnál egy esetleges munkáltatói kölcsön iránt.

Jó, ha tudod!

Még ha valamennyi önerőt össze is tudsz szedni, ám az nem elegendő a hitelfelvételhez, akkor érdeklődj, hogy van-e lehetőség pótingatlan bevonására. Ez azt jelenti, hogy jelzáloghitelek esetén nemcsak a megvásárolandó ingatlant terheli a bank jelzáloggal, hanem egy másikat is. Két jelzáloggal terhelt ingatlannal sok esetben kiváltható a szükséges önerő.

3. tipp: Kérj segítséget!

Ha sem a bejelentett jövedelmed, sem a rendelkezésre álló önerő mértéke nem elegendő ahhoz, hogy hitelképesnek minősítsenek, akkor más megoldás után kell nézned. Ilyen esetben jól jöhet például egy jól kereső barát vagy rokon, aki vállalja a kezes szerepét, azaz biztosítja a bankot arról, hogy az vissza fogja kapni a pénzét.

Az ugyanis, aki vállalja a kezes szerepét, egyrészt lehetővé teszi a kölcsön igénylője számára, hogy a bank őt hitelképesnek minősítse, másrészt felajánlja, hogy ha a hitelt igénylő mégsem tudná fizetni a törlesztőrészleteket, akkor ő lesz az, akit a bank elsőként megkeres.

Jó tudni azonban, hogy a kezes bármikor kiléphet az ügyletből, amelynek következtében előfordulhat, hogy a bank a kölcsön még vissza nem fizetett részét egy összegben kéri vissza. Ha azonban a korábbi kezes helyébe meghatározott időn belül új lép, akkor ez természetesen nem következik be.

Jó, ha tudod!

Azzal, hogy valaki vállalja a kezes szerepét, egyben rontja a saját hitelképességét - természetesen csak addig, amíg kezesként az ügyletben van.

Forrás: http://femina.hu/otthon/hitel_tippek_szinglik

Mindig az eladhatatlan lakás a legdrágább

2008.06.25. 15:03 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: lakás otp ingatlanpiac lízing lakáslízing lízingszerződés lízingkonstrukcióKét éve jelent meg Magyarországon a lakáslízing lehetősége, amelytől sokan azt várták, hogy átalakítja a lakáspiacot. Dunavölgyi Mária, az OTP Lakáslízing Zrt. vezérigazgatója szerint ez megtörtént, de nem úgy, ahogyan képzelték. A pénzintézetek ugyanis a lízinghez igazították a hitelkonstrukcióikat.

   
   
– Felmérések szerint a lakáspiacon minden eddiginél alacsonyabb szintre süllyedt a lakossági kereslet. Ezt meg tudja erősíteni?
– Valóban csökken a kereslet. Az emberek korábban azt hitték, hogy a nehézségek csak átmenetiek. Ezt ma már egyre kevesebben gondolják így. Ezzel együtt a lakáspiac soha nem hal meg. A kihívások arra késztetik a beruházókat, befektetőket, hogy sokkal jobban figyeljenek oda, hogy hová, mit, kinek és mennyiért építsenek. Így a piac egyes szegmenseiben ma sem olyan rossz a helyzet.

– Milyen szegmensekre gondol?
– Például az egyetemi városokban tanuló vidéki diákok szülei közül többen most is keresik az olcsó lakásokat. Úgy számolnak, hogy jobban megéri egy saját otthon, mint egy albérlet fenntartása vagy az ingázás finanszírozása. Hogy a másik végletet említsem: a magas színvonalú, elegáns környezetben fekvő különleges lakások szintén kelendők. Ezekből sincs annyi, amennyire szükség lenne. Az ingatlan a befektetők körében továbbra is előnyt élvez. A válások magas aránya szintén növeli a lakáskeresletet.

– A jelenlegi helyzetben miként alakulnak az árak? Többek szerint az állami megrendelések elmaradásától kiéheztetett építőiparban drágulás várható.
– Változó a tapasztalatunk. Ahol több az eladatlan lakás, ott az ingatlanfejlesztők rugalmasabbak az árképzésben. Keresik azokat a lehetőségeket, amelyek eladhatóvá teszik az ingatlanokat: így született meg például a lakáslízing ötlete is. Mindezzel együtt, ha magasak a költségek és alacsony a kereslet, az nem kedvez az üzletnek. Azt már mindenki megtanulta, hogy eladhatatlan lakásokat finanszírozni igen drága mulatság.

– Két éve jelent meg hazánkban a lakáslízing lehetősége. Akkor a szakavatottak azt mondták, hogy ez átalakítja a piacot. Így történt?
– Igen, de nem egészen úgy, ahogy várták. A lízingnél nem feltétlenül kötelező az önerő, és több szempontból is kedvezőbb feltételeket kínál a hagyományos hitelekhez képest. Az új lakásoknál például kisebb a kamatköltség. Mindez kihívás elé állította pénzintézeteket, és a fentiekre válaszul a hitelkonstrukcióikat, amennyire tudták, hozzáigazították a lízing kondícióihoz. Ma már egyébként minden nagyobb banknak van lízingcége is.

– Az amerikai jelzáloghitel-válság milyen következtetések levonására készteti a lízingeléssel foglalkozó cégeket?
– Ez globális probléma, noha a magyarországi bankokat közvetlenül kevésbé érinti. Az OTP-t például egyáltalán nem. Ezzel együtt minden hitelezéssel foglalkozó intézménynek érdemes átgondolnia a lehetséges kockázatokat és azok kezelését. A lízing egyébként ebből a szempontból ideálisnak nevezhető termék. A bankoknak kisebb a kockázatuk, mert nem jelzálog-, hanem tulajdonjoguk van a lakásra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ügyfél ebből bármit érzékelne, vagy rosszabbul járna. A hitelnél, ha végig fizeti a havi törlesztést, lekerül a jelzálog, nálunk, ha kifizeti a díjakat, akkor kerül a nevére az ingatlan. Ha valamilyen nagyobb probléma miatt nem tud törleszteni, akkor végső esetben eladhatja a lakást. Ez sem gond, a vevővel egyszerűen csak átkötjük a szerződést, s ezért az illetéket sem kell kifizetni.

– Van, aki úgy látja, hogy a lízingkonstrukció egyik hátránya éppen a futamidő vége előtti lakáscserében rejlik. Eladni az ingatlant ugyanis csak akkor lehet, ha a lízingcégnek is elfogadható vevőt találnak, aki átvállalja a törlesztőrészleteket.
– Ezt nem tartom hátránynak. Két eset lehetséges. Az egyik, hogy az ügyfelünktől valaki készpénzzel vagy hitellel megveszi a lakást. Igaz, ekkor a vevőnek kell állnia az átírás költségeit, de ez a hitellel finanszírozott lakásnál is így van. Ha viszont valaki lízingelt lakást vesz meg, és vállalja a konstrukció feltételeit, akkor ezt is megspórolhatja. Ma már egyébként egyre kevésbé jellemző, hogy valaki húsz-huszonöt évre vásárol lakást. Ha születik egy-két gyerek, akkor előbb-utóbb nagyobb otthonra cserélik a régit.

– Sok a bebukott lízingszerződés?
– A mi esetünkben ritka, ez talán a kockázatkezelésünknek köszönhető. A mi érdekünk az, hogy ne veszítsük el az ügyfeleinket. Ezért amíg lehet, rugalmasan kezeljük az átmeneti problémákat. Akik befizettek valamennyi önerőt, azoknak könnyebb a helyzetük, mert van tőkefedezetük.

– Az OTP-nél japán jen alapján is igénybe vehető a lízingkonstrukció. Ezt a devizát nem tartja kockázatosnak?
– Ezzel kapcsolatban vannak félreértések. Mi – ahogy a bank is – csak abban az esetben biztosítjuk a japánjen-alapú konstrukciót, ha az ügyfél jövedelme akár a svájcifrank-alapú havi törlesztést is fedezni tudja. Így ha változik a japán jen árfolyama, akkor sem történik baj. Ráadásul a jennél tíz százalékkal nagyobb önerőt kérünk. Vélhetően emiatt is kisebb a jen alapján igénybe vett konstrukciók száma.

– Milyen jövőt jósol a lakáslízingnek?
– Töretlen növekedésre számítok. Ehhez azonban az kell, hogy egyre többen ismerkedjenek meg a lízinggel. Aki új építésű lakást vesz, és nem jogosult állami támogatásra, annak mindenképpen érdemes mérlegelnie ezt a lehetőséget. Megfelelő jövedelem mellett önerőre sincs szükség. Az sem mellékes, hogy nincs felső életkorhatár. Bármilyen életkorban szerződést lehet kötni a maximális futamidőre is.
Kiss Gergely

 

Forrás: http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=149054

600 milliót csalt ki a budapesti lakásmaffia

2008.06.25. 14:37 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan csalás csal budapesti lakásmaffia önkormányzati lakás

Független Hírügynökség

A bűnözők hamisított papírokkal hitették el, hogy cégük és az V. kerületi önkormányzat között szerződés van belvárosi lakások eladására.

Az ügy kapcsán három embert vettek őrizetbe még márciusban, kettőjüket előzetes letartóztatásba is helyezték. Több mint száz becsapott embert hallgatott ki eddig a rendőrség.

A Blikk pénteki számában írt arról, hogy csalók olcsón adnának el V. kerületi önkormányzati lakásokat. Az adás-vételre az önkormányzattal kötött hivatalosnak tűnő szerződéseken Rogán Antal polgármester hamisított aláírása szerepel. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosi lakásmaffia ügyében az önkormányzat feljelentése alapján már február óta nyomoznak.

Eddig az derült ki, hogy egy nő egy cég képviselőjeként a leendő lakásvásárlókkal és bérlőkkel 2007 ősze óta kötött hamis szerződéseket. A szerződések szerint a vásárlók megbízzák a céget, hogy az önkormányzat pályázatra kiírt ingatlanai között keressen megfelelőeket, készítsék el a pályázati anyagot és az nyújtsák be az önkormányzatnak. A lakásokat bérelni lehetett és később az önkormányzat döntésétől függően megvásárolhatták volna azokat. A vásárlóknak a cég és az önkormányzat közötti megállapodási szerződést mutattak, és közjegyző előtt tett, önkormányzati fejléccel ellátott nyilatkozatot és titoktartási nyilatkozatot írattak alá. Ezután különböző nagyságrendű összegeket vettek át tőlük pályázati díj, sikerdíj és bérleti díj jogcímen, a jelenlegi adatok szerint összesen körülbelül 600 millió forintot.

A leendő bérlők és vásárlók nem nézhették meg az általuk kiválasztott lakást, azok pontos címe egyébként sem volt feltüntetve sehol. A nyomozók eddigi megállapításai szerint a Belváros-Lipótvárosi önkormányzat nem adott megbízást a tulajdonában lévő ingatlanok bérleti, illetve tulajdonjogának pályáztatására, vagy eladására. Az önkormányzat egyáltalán nem állt semmilyen kapcsolatban a céggel, sem az azóta elfogott három gyanúsítottal. a kínált lakások egyébként fiktív címek voltak, a bemutatott és az önkormányzat képviseletében aláírt dokumentumok pedig hamisítványok.

Az ügynek három gyanúsítottja van: a céget képviselő nő, az önkormányzat nevében aláíró férfi már március vége óta előzetesben van. Márciusban elfogtak egy másik férfit is, ő közvetítői szerepet játszott. A nyomozók eddig több mint száz becsapott vásárlót hallgattak meg. Házkutatást tartottak a vállalkozás irodáiban, ahol a leendő vásárlókkal, bérlőkkel kapcsolatos iratokat, illetve önkormányzati fejléces, valótlan tartalmú iratokat foglaltak le.

Az ügyben még 70 embert kell meghallgatni és tart még a kirendelt igazságügyi informatikai, pszichológus és igazságügyi írásszakértő munkája is.
 

Forrás: http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/600_milliot_csalt_ki_a_budapesti_lakasmaffia/2061517/

Ki mint vet, úgy arat - avagy a következmények

2008.06.20. 13:13 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás problémák lakás lakásvásárlás

Minden tettednek lesznek következményei. Te sem fogod megúszni, úgyhogy készülj fel!

 

Ha jól választasz, akkor elégedett leszel, örülni fogsz az otthonodnak, boldogan látod vendégül a szeretteidet, és nyugodtan hajtod álomra a fejedet.

Ha lesz is gondod, az semmiképp sem a lakásod miatt lesz.

No, és ha elhamarkodottan döntesz?

Nap, mint nap szembesülsz majd a tévedéseddel, kellemetlenül és kényelmetlenül érzed magad, bosszús és csalódott leszel.

Csak a gond, meg a probléma...
Mivel tökéletes ingatlan nincs, ezért meg kell alkudnod. Valamit valamiért. Lemondhatsz valamiért egy előny miatt. Egy olyan előny miatt, ami Neked fontos. Pl. a szép panoráma miatt lemondasz a kedvező árról, a rokonság közelsége miatt lemondasz a falusi friss levegőről, a kedvezőbb árért lemondasz a ... tudod folytatni?


 

Még így is megéri – az előnyök bőven kárpótolni fognak a kényelmetlenségekért.

Más az, ha számítasz egy-két kényelmetlenségre és nem érnek váratlanul, és más az, ha arculcsapásként ér a felismerés.

No, de akkor lássuk a medvét!

 

Hogy járhatsz, mi vár Rád, ha nem elég körültekintően választasz?

Mi az a kapásból felsorolt 50 következmény, amire számítani lehet? (50-ig számoltam, aztán meguntam, szóval van még jóval több is, és olyan is, ami nekem eszembe se jutott)Környezettel kapcsolatos problémák

 

Közlekedési nehézségek

1. A megvásárolt ház vagy lakás túl messze fekszik a munkahelyedtől, iskolától, idős szülőktől, stb., ezért túl sok idő megy el a közlekedésre.

A tömegközlekedés borzasztó: 2. túl ritkán indulnak a járatok, azok is túlzsúfolva. 3. A megálló kényelmetlenül messze van. 4. Hogy eljuss a munkahelyre, boltba, többször is át kell szállnod. 5. Visszafele rengeteget kell várakoznod a megállókban.

6. A lakóhelyedtől a munkahelyig, iskoláig, stb… rémálom autóval eljutni. Mindennap órákat araszolhatsz a dugóban. Vagy azt választod emiatt, hogy hajnalban indulsz és a délutáni csúcs után érkezel.

7. Az út nemcsak nagyon forgalmas, hanem veszélyes is. Százzal dübörögnek teherautók, kamionok. A halálos balesetek statisztikája nagyon lesújtó.

 

A biztonságos közlekedés hiánya

Dugó és zsúfoltság...8. Az otthonod közelében nincs jelzőlámpa a gyalogosok védelmére. Pedig a forgalom indokolttá tenné. 9. Rosszabb esetben még zebra sincs. Így gyermekeidet vagy folyton kísérgeted, vagy rettegsz.


 

Parkolási problémák

10. A közelben nem találsz eladó vagy kiadó garázst. Kénytelen vagy az autódat az utcán parkoltatni. 11. A parkolók dugig vannak, sokszor csak messze tudsz megállni. 12. Legrosszabb esetben még fizetned is kell a parkolásért.


Messze vannak a szolgáltatók

13. A bolt messze van. Jobb esetben akad a közelben egy kisbolt, de nem sokra mégy vele: a választék szegényes, az ár csillagászati. A bevásárláshoz (még egy kenyér vagy tej miatt is) járműre kell szállnod.

14. Nemcsak a bolt van messze, de a szolgáltatók, az orvos, a gyógyszertár sincs elérhető közelségben.


Messze van a központtól

15. Nem elég, hogy messze laksz a központtól, de a barátaidat is meglehetősen nehéz kicsalogatni.


Zaj

16. A ház mellett óvoda/ iskola működik. Az jó, hogy ha megfelelő színvonalú, akkor a gyermekednek nem kell messzire mennie, de ha pl. otthon dolgozol, a zsivaj zavaró lehet.

17. Ugyanígy idegesítő lehet a harangszót hallgatni, főleg ha nem csak délben és misére kongatnak, hanem minden negyedet üt. Bár – sokan állítják - egy idő után úgy meg lehet szokni, hogy észre sem veszed.

18. Sajnos az utcai zenészek játéka sem mindig szívet és fület gyönyörködtető.

Csendet akarok.Zaj + rezgés

19. Az épület előtt eldübörgő járművek, főleg teherautó és villamos által keltett zaj és rezgés is zavaró. 20. Ennél is rosszabb a helyzet, ha vonat, repülő és más hangos, rezgéskeltő jármű a zajforrás. Az épület szerkezetének sem tesz jót a sok rázkódás. (valahányszor egy jármű elhalad, a ház megremeg)


 

Zaj + koszos levegő

21. Lakásod vagy házad egy olyan forgalmas helyen van, ahol a nagy zaj és a por (szmog) miatt nem lehet ablakot nyitni.


Züllött környék

22. Alkoholista, lumpen alakok randalíroznak, drogosok tanyáznak a lakásod közelében, a kapualjban pedig hajléktalanok alszanak.

23. A közelben van pár kocsma, szexbolt, játékterem és erotikus szalon is.


Tájékozatlanság

24. Egy gyorsforgalmi út épül közvetlen a ház előtt. Erről tudhattál volna, ha utánakérdezel a helyi önkormányzatnál (benne van a rendezési tervben).


 

Lakással kapcsolatos problémák

 

Tárolóhely hiánya

Mindjárt idegbajt kapok!25. A lakásban nincs elég tárolóhely. Nincs külön spájz vagy gardrób, és mivel a beépített előszobaszekrényt is kiszedték (helynyerés miatt), így igazán gondban vagy, ha valamit el akarsz rejteni szem elől.


 


 

Kevés szoba

26. A lakás túl kicsi a családnak. Nem lesz külön szobájuk a testvéreknek, az idős szülőt is csak a gyerekszobába tudod elhelyezni.


Rossz elosztás

27. A lakásban nem külön nyílóak a szobák, így vagy a nagymama kuksol a belső szobában reggelig (és lehetőleg kevés folyadékot fogyaszt este, nehogy baj legyen) mert nem akar véletlenül egy intim pillanatban benyitni a külső (átjáró) szobába, vagy a szerelmespárnak van 8-kor takarodó, nehogy később felverjék a nagyit.


Méret probléma

28. A megvásárolt ház vagy lakás túl nagy. Felében már fél éve nem jártatok. Takarítani is alig győzitek. Az ingatlanadó bevezetésére már nem is mersz gondolni.


Energiapazarlás

29. Az elektromos bojler és tűzhely zabálja az áramot. Ekkora családnak, mint a Tiéd, olcsóbb lett volna gáztűzhelyt és bojlert használni.

30. Van ugyan légkondi és jól is hűt, de rengeteget fogyaszt, és a hangja egy traktoréval vetekszik.

31. Az elavult nyílászárók és a rossz szigetelés miatt az utcát fűtöd.

32. A WC tartályból minden lehúzáskor 15 liter víz távozik.


Technikai problémák

33. A lakásban kevés a konnektor. Pontosabban csak ott nincs, ahol kellene. 34. Az elektromos hálózat pedig nem bírja a terhelést: folyamatosan lecsapja az automatát, kivágja a biztosítékot.

35. Rájössz, hogy a házad folyamatos karbantartásához nincs elég időtök vagy energiátok. Fizetned kell valakinek, aki elvégzi a feladatokat.


Nem várt költségek

Nyomasztó anyagi gondok36. A lakásban túl nagy a belmagasság. Ami elég impozáns, mindaddig, míg meg nem érkezik az első fűtésszámla.

37. Rájössz, hogy túl drága játékszert vásároltál. A medence karbantartása jóval többe kerül, mint amennyit el tudtál képzelni. A figyelőrendszernek pedig olyan magas a havi díja, hogy 2 hónap múlva felmondod.

 

38. Hamarosan felújítják a házat, emiatt megemelik (duplájára) a közös költséget. A váratlan kiadás felborítja az amúgy is szűkös költségvetésedet.


Egészségügyi gondok

39. Idővel rádöbbensz, hogy kár volt 3 emeletes házat választani. Izületeid már nem bírják a lépcsőzést.

40. Ugyanez pepitában, lakás esetén: jobb lett volna, ha van lift.

41. Allergiás vagy az utcában telepített fasor virágjának a pollenjére.

42. A megvásárolt ház vagy lakás magasfeszültségű vezeték közelében fekszik. Igaz, nem bizonyították a rákkeltő hatást, de talán mégsem alaptalan összefüggést látni a vezetékek és a megbetegedések között.

43. Az ivóvíz szennyezett vagy nitrátos, fogyasztása nem javasolt.


Biztonsági problémák

44. Rádöbbensz, hogy kisgyerek estében az erkély + magas emelet nem nyerő párosítás. Rettegsz.

45. Kiderül, hogy Te vagy az, aki retteg a magasságtól. Erről a fóbiádról eddig nem is tudtál.

46. A házba azbeszt, bauxitbeton vagy más veszélyes anyag van beépítve.

47. Könnyen bemászhatnak az ablakodon, ezért vagy rácsokat szerelsz fel, vagy állandóan csukva tartod.


Kényelmi problémák

48. Egy-egy szoba annyira sötét, hogy még napközben is lámpát kell gyújtani.

49. A lakás a függőfolyosóra nyílik, az ablakok is itt vannak, és mivel a földszinten található, mindenki előtte közlekedik.

50. A lakás a függőfolyosóra nyílik, és mivel el kell haladnod az összes emeletszomszéd ablaka alatt, mindenki látni fogja, mikor jössz-mész, és kivel.

A házirend szerint a lakók maguk takarítanak. Minden harmadik héten Rád kerül a sor. Mivel csak hálni jársz haza, kénytelen vagy valakit megfogadni és megfizetni, aki takarít helyetted.

Menten megüt a guta!A konyhában nincs ablak, így nehéz a természetes szellőzést biztosítani.

A WC-ben és fürdőszobában se ablak, se szellőző rendszer, se páraelszívó. Kellemetlen bárki után is bemenni.

 

Értékesíthetőségi nehézség

Számos egyértelmű hátránya miatt ingatlanodat csak meglehetősen nyomott áron tudod értékesíteni.

Egyéb nem várt problémák


Anyagi nehézségek

Annyira magas törlesztőrészletet választottál, hogy minden hónapban ki van centizve a jövedelmed. Rettegsz valami váratlan esemény bekövetkeztétől, ami felborítaná a költségvetést.

Nem tudod fizetni a törlesztőrészletet, ezért a bank elárverezteti az ingatlant. Plusz felkerülsz és 5 évig a BAR-listán maradsz, ami a hitelképességedet teljesen lerontja.


Nem nyereséges befektetés

Annak reményében vásároltál, hogy majd az albérlőid fizetnek, de sikerül kifognod a nemfizetőseket, a rendetleneket, sőt, egész nyáron üresen áll a lakás.

Annak reményében vásároltál, hogy majd az árak mennek felfelé, de 5 éve nem mozdulnak, sőt, kismértékben estek.


Ezen kívül a "szomszédok, mint a bosszúság forrásai" is megérnek egy misét.

Erre azonban egy másik fejezetben fogok kitérni.

 
Ezen problémák nagy része megfelelő tervezéssel elkerülhető.


Forrás: http://www.ingatlantudasbazis.hu/vet.html

Kenőpénzért árulnak lakásokat

2008.06.20. 12:35 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: lakás lakásmaffia csalás v. kerületi önkormányzati lakások

Vérlázító! Milliókat zsebel be a belvárosi ingatlanmaffia! Tagjai jutányos áron megvételre kínálják az V. kerületi önkormányzat lakásait. A Blikk azonban lebuktatta a bandát.
Titokban készült fotó a tárgyalásról. Katalin (piros csíkos ingben) ismerteti a különös ingatlanbiznisz feltételeit a a magát vevőnek kiadó magánnyomozóval (szemben) és a Blikk újságírójával (napszemüvegben). Jobb szélen Krisztián, a felhajtó. A háttal lévő férfi kilétét nem fedhetjük fel
Titokban készült fotó a tárgyalásról. Katalin (piros csíkos ingben) ismerteti a különös ingatlanbiznisz feltételeit a a magát vevőnek kiadó magánnyomozóval (szemben) és a Blikk újságírójával (napszemüvegben). Jobb szélen Krisztián, a felhajtó. A háttal lévő férfi kilétét nem fedhetjük fel
Elképesztő! Eddig csak kósza pletykákat hallottunk arról, hogy csúszópénzért olcsón lehet önkormányzati lakáshoz jutni – de sajnos a hír, tapasztalatunk szerint, igaz. Lapunk munkatársa egy magánnyomozóval vevőnek álcázta magát, s jelentkezett az ingatlanmaffiánál.

A magánnyomozó, Gy. István – a G&S Business Control Magánnyomozó és Vagyonvédelmi Kft. munkatársa – néhány heti felderítő munkával ráakadt a banda úgynevezett felhajtójára, akinek a feladata kuncsaftok szerzése. A magánnyomozó beférkőzött a felhajtó, Krisztián bizalmába, aki nagy vonalakban elmondta, hogyan lehet megvásárolni fővárosi V. kerületi önkormányzati lakásokat, melyik utcában találhatók, s hogy ezekért mennyit kell fizetni.

Pontos címet nem adott meg. (Krisztián magyarázata szerint a lakások korábban a fővárosi önkormányzaté voltak, de az európai uniós csatlakozás után az V. kerületi önkormányzat tulajdonába kerültek. A vagyonleltárban cím szerint nem, csak érték szerint szerepelnek, ezért eladhatók.)

Krisztián bizalmát elnyerve jutottunk el az ő főnökéig, egy hölgyig, aki telefonon sokkal konkrétabban körvonalazta az eljárás menetét. A nőt Krisztián úgy vezette fel, mint egy fideszes képviselő testvérét, aki a képviselőn keresztül „minden nehézséget meg tud oldani”, és aki „komoly önkormányzati kapcsolatokkal rendelkezik”.

Igaz-e a rokonság?

A Blikk információi szerint Katalin családneve azonos egy fideszes képviselőével, ám köztük a közeli rokoni kapcsolat kizárt: – Nekem egyetlen testvérem van, de őt nem Katalinnak hívják – közölte a Blikk-kel Attila. – Az édesapámnak nem is volt testvére. Van még egy rokonom, Jenő, a nagyapám révén, de neki nem született gyermeke, és testvére sem volt. Katalin a Blikknek nem kívánt nyilatkozni.
A következő lépcsőfok az volt, amikor már a felhajtó és a nő is megbíztak bennünk, és mindannyian találkoztunk a Batthyány tér közelében egy kávézóban. Tiszta szerencse, hogy nem ragaszkodtak a törzshelyükhöz, egy közeli kávézó belső bokszához, mert akkor nehezen tudtunk volna lesifotókat készíteni a riporthoz. Elkövették azonban azt a hibát, hogy óvatlanok voltak, és leültek mellénk a teraszra… Úgy tűnik, Krisztián nagyon ügyel arra, hogy ne keltsen feltűnést. Külsőre történelemtanárnak hihetnénk, farmerban, ingben jött a találkozóra, ám ott a legdrágább üdítőt rendelte.

A hölgy egy akkora autóval érkezett a megbeszélésre, hogy a Batthyány tér közelében alig tudott leparkolni vele, mert sehová sem fért be. Katalin ügyvédként mutatkozott be, és katonásan parolázott velünk.

Névjegykártyáján, amelyet átnyújtott, ez volt olvasható: környezetvédelmi jogi tanácsadó. Leült, és kérésünkre részletesen ismertette a vásárláshoz a tudnivalókat:

Csak olyan ügyféllel állunk szóba, akiben egy csepp kétség sincs az üzlet végkimenetelét illetően, és akit előtte leprioráltunk – kötötte ki, de mi meggyőztük arról, hogy bennünk megbízhat. Mi minden jelentkezővel aláíratunk egy megbízási szerződést, amelyben garanciát vállalunk arra, hogy a vevő tulajdonba kerül az önkormányzati lakásban. Vagy ha az eljárás meghiúsul, akkor visszakapja a pénzét. Mi csöndben dolgozunk, és már sok lakást eladtunk.

Rogán Antal: Hamisítják az aláírásomat!Megkerestük Rogán Antal V. ke rületi polgármestert, és tájékoztattuk, hogyan tevékenykedik kerületében az ingatlanmaffia. Rogán felháborodott, és közölte, hogy ezért a rendőrséget teszi felelőssé:

Már két évvel ezelőtt is feljelentést tettem, hogy ismeretlenek önkormányzati, el nem adható lakásokat kínálnak, olyan iratokat gyártanak, amelyekre ráhamisítják az önkormányzat azonosító jeleit, és az én nevemet is – panaszolta. – Pedig az az aláírás, amely ezeken a papírokon szerepel, hamis, én nem is így írok alá. A pecsétem sem ilyen, és az önkormányzat logója is csak gyenge utánzata az eredetinek.

A polgármester a címlistánk alapján kivizsgáltatta, milyen lakások azok, amelyeket a bűnbanda kínál:

Ezek valóban önkormányzati lakások, de mindben bérlő lakik – jelentette ki. – Eladni egyik lakást sem lehet, hiszen törvény szerint 20 évi elidegenítési tilalom alatt állnak. Ahhoz, hogy valaki bérlő lehessen, nagyon sok feltételnek meg kell felelnie, és kérelmét az önkormányzatnál legalább két osztályunkon megvizsgálják, mire elfogadják.

Rogán Antal szerint Katalin soha nem volt alkalmazottja az V. kerületi önkormányzatnak, és legalább 5 évre visszamenőleg nem álltak szerződésben ilyen nevű emberrel.

Csakhogy mégis kell lennie egy önkormányzati összekötőnek, hiszen a vevőket valakik kulccsal beengedik a lakásokba. A polgármester tájékoztatása szerint az ingatlanokhoz csak maguknak a bérlőknek és a kerületi vagyonkezelőnek van kulcsa. A kulcsokra a vagyonkezelőnél Gáborné Gerencsér Andrea irodavezető vigyáz:

– Az önkormányzati lakásokkulcsai a műszakiak szobájában vannak, nem páncélszekrényben, de illetéktelenek elől elzárva – közölte az irodavezető. – Kilopni onnan lehetetlen. A bérlőknek is csak a személyi adataik rögzítése után adjuk ki a kulcsokat. Azt pedig elképzelhetetlennek tartom, hogy kolléga engedély nélkül benyúlna a szekrénybe.
Katalin elénk tolt egy „Megbízási szerződés” feliratú papírt, amelyen az szerepelt, hogy ingatlanonként 3 millió forintot kell ott helyben kifizetnünk neki, és ezért az összegért cserébe 3 lakást nézhetünk meg.

A nő szóban hozzátette, hogy valójában nem 3, hanem 4 millió forintot kell leperkálnunk ingatlanonként:

Amióta megjelent a Blikk cikke(a két héttel ezelőtti írásunk Gy. Szilvia ingatlancsalási ügye – a szerkesztő megjegyzése), nőtt a kockázat, ezt meg kell érteniük, és hát ebből a pénzből nekem is tovább kell osztanom a főnökeimnek. A honorárium összesen 7 millió forint, ebből 4 millió az ügyintézés elindításáért, 3 millió annak befejezésekor jár. Nekem csak 300 - 500 ezer forint marad lakásonként – közölte.

Mindjárt világos lett, miért 3 millió forint van a szerződésen: az 1 millió Krisztiánnál és Katalinnál marad, arról elszámolniuk sem kell a főnökeik felé, ezt a milliót viszont mi sem követelhetjük vissza az adásvétel meghiúsulása esetén.

Az előre megbeszéltek szerint én, a Blikk újságírója voltam az, akinek a nevére kerültek volna az ingatlanok. Ehhez a következő jó tanácsokat osztogatta Katalin:

Ön budapesti lakos, ugye? Igen? Az jó – közölte. – Nem baj egyébként az sem, ha vidéki, csak egy kicsit nehezebb úgy. Az a lényeg, hogy ne legyen a nevén másik V. kerületi lakás. Ha több lakást akarnak venni, érdemes mindegyiket más és más rokon nevére íratni, ne mind legyen a magáén. Az ügyvédnő ezután arról kezdett beszélni, hogyan tudjuk megtekinteni a lakásokat:

Annyian jelentkeznek, hogy maguknak már csak júliusra tudok időpontot adni, hogy együtt megnézzük a lakásokat – sajnálkozott. – Majd ne csodálkozzanak, hogy nem vesszük jegyzőkönyvbe a nevüket. Erre azért van szükség, hogy ne maradjon nyoma, hogy már többen is megnézték ugyanazt a lakást. Értik, ugye? – kacsintott a nő.

Én és a magánnyomozó ráböktünk a címlistán három házra, amelyben lakást akartunk venni. Ez a Garibaldi utca 3., a Steindl Imre utca 7. és a Zoltán utca 12. volt. Ezekért összesen 12 millió forintot kellene kifizetnünk ott helyben.

Semmi akadálya! – sietett a válasszal a nő. – De azt tudniuk kell, hogy én nem mindegyik lakásban jártam, és nem mindről tudom, milyen állapotban van. Ezt maguknak ott a helyszínen kell felmérniük. Helyeseltünk. Katalin egy váratlan ajánlatot is tett nekem: – A Belgrád rakparton van egynagyon jó, akciós ajánlatunk! – fordult felém. – Egy teljes, Dunára néző lakószint, több ezer négyzetméter plusz a hozzá tartozó teljes földszinti üzletsor félmilliárd forintért eladó! Ezt hitelre érdemes megvenni, és aztán átalakítani. De ennél igazolniuk kell, hogy megvan rá a félmilliárd, mert nem akarunk rosszul járni!

Végigfut az agyamon: az az ingatlan a Világörökség része, a valóságban félmilliárdnak a sokszorosát éri. Ha ingatlanbefektető lennék, azonnal hívnám a bankáromat, hogy most rögtön utalja a pénzt. Az ügyvédnő által felajánlott lakások 90–140 négyzetméteresek. Némelyik majdhogynem műemlék jellegű épületben található, sokat közülük nemrég újítottak fel:

Úgy számoljanak, hogy a piaci áruk 320 ezer forint négyzetméterenként, de maguk ennek a 40 százalékáért jutnak hozzá – magyarázta a hölgy. – Előfordulhat, hogy némelyikben most van lakó, de ezek vagy jogcím nélküli lakásfoglalók, vagy olyanok, akiknek tetemes bérletidíj-tartozásuk van az önkormányzat felé. Katalin a következőképpen írta le a lakásvásárlás menetét:

Mit mond a rendőrség?

A Blikk 4 kérdést tett fel az V. kerületi rendőrkapitánynak, Tóth Tamásnak. Ezek a következők voltak:

1. A rendőrség 2 éve nyomoz a csalások miatt. Miért nem sikerült az ügyet teljeskörűen felderíteni?
2. Rogán Antal úr szerint az „új” csalók (akikkel én találkoztam) ugyanazokat a logókat, aláírásokat használják a hivatalos eljárás színlelésére, mint korábban Gy. Szilviáék. Miért nem jutott el a rendőrség a hamisítókig?
3. Vizsgálta-e a rendőrség bármikor, hogy kitől/kiktől kerülhettek ki a megvételre felajánlott lakások kulcsai? (Ti. a vevők megtekinthetik ezeket a lakásokat, vagyis a lakásokba bejutást valaki lehetővé teszi!)
4. Összesen hány feljelentés és kiktől érkezett hasonló visszaélések miatt az V. kerületi rendőrséghez?
Először ki kell fizetniük a 4 millió forintot lakásonként – sorolta. – Kapnak egy időpontot, amikor meg tudják nézni a kiválasztott ingatlanokat. Ott és akkor kitöltenek egy pályázati ívet, amivel lestoppolják a lakásokat. A garantáltan sikeres elbírálás után kapnak egy bérleti szerződést, amelyben nyilatkozniuk kell, hogy a lakást meg is akarják venni. Ezután az önkormányzattól megkapják a vételi ajánlatot és a lakás megvásárlásához szükséges polgármesteri határozatot – lobogtatott egy Határozat feliratú levelet, rajta az V. kerületi önkormányzat logójával, polgármesteri pecséttel és aláírással.

Bizonyos lakások esetében azonnal tulajdonba kerülhetnek, de más lakásoknál erre legkésőbb 3 hónapon belül mindenképp sor kerül. Ez volt az a pillanat, amikor a magánnyomozó felfedte valódi kilétünket Katalinnak.

A magánnyomozót korábban olyan emberek bízták meg az ingatlancsalások felderítésével, akiket korábban Katalin becsapott. A nő először megijedt, aztán felpattant a székből, és úgy rohant el a Batthyány térről, hogy futás közben politikai kapcsolataival fenyegetőzött.

A Blikknek névtelenül nyilatkozó ügyvéd szerint Katalin a tettéért 2–5 évi letöltendő börtönbüntetést is kaphat. Ha valóban elintézi, hogy a lakások magánszemély nevére kerüljenek, akkor a befolyással üzérkedés és a vesztegetés bűncselekményét követi el – ebben az esetben a súlyosabb büntetésre számíthat.

Ha „csak” elteszi a csúszópénzt, vagy ahogy ő nevezi, a honoráriumot, akkor csalást követ el, és körülbelül 2 évet kaphat.

Tóth Piroska

Forrás: http://www.blikk.hu/cikk.php?cikk=106557

Hogy mik vannak? - Fondorlatos lakásszerzés

2008.06.20. 12:08 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: lakás érdekes történet lakásszerzés

E történet életem része, s bizonyítja, milyen fondorlatos módszerek kellenek olykor a legalapvetőbb emberi igények kielégítéséhez – például a lakásszerzéshez. Az átkosban még volt némi esélye annak, hogy egy fiatal valahogy lakáshoz jusson, manapság azonban egyre kevesebb.

Arra kért, legyünk frissen felújított lakása majdani örökösei

Mint később kiderült, feleségem és én egymástól függetlenül felismertük, hogy ha gyermekeink életének legnagyobb problémáját, a lakáskérdést sikerül megoldanunk, felnőtt korunkra már nyert ügyünk van. Nem kell költözgetniük egyik drága albérletből a másikba, mint nekünk, hanem megtakarítható pénzüket a saját életükre költhetnék. A mai fiatalok legtöbbjének ugyanis semmi esélye, hogy önerőből lakáshoz juthat. Az indításhoz pedig nem kell több, mint egy szoba vagy szobakonyha, ami a sajátjuk, a többi már viszonylag könnyű feladat.
Szóval így morfondíroztunk, s külön-külön arra is rájöttünk a nejemmel, hogy akkori anyagi helyzetünkben csakis a tanácsi lakás szerzése jöhet szóba, eltartási szerződés útján vagy másképp. Csakhogy a családnak (házaspárnak) csupán egyetlen tanácsi lakása lehet, tehát: ahhoz, hogy ötről a hatra jussunk, bizony osztódnunk kell, azaz el kell válnunk! Persze csak papíron.
Mindez akkor jött elő, amikor egykori szállásadónk, akinél annak idején vadházas korunkban albérlők voltunk, megkeresett minket azzal, hogy legyünk frissen felújított lakása majdani örökösei – egy formális eltartás révén. A válóper hamar le is zajlott, habár az a pillanat nem volt könnyű lelkileg, amikor a bíró utasított: - Forduljanak szembe és mondják azt, hogy már nem szeretik egymást!
No, a tárgyalás után a bírósághoz közeli kocsmában, életemben először kértem az idegfeszültség miatt vodkát. Ám az a lakásügy valahogy meghiúsult. Éltünk zavartalanul tovább, miközben egyre kerestem a ránk szabott lehetőséget, amely egy évvel később szinte az ölünkbe pottyant.

Az eltartási szerződéskönnyen kikezdhető jogi forma, annál sokkal biztonságosabb a házasságkötés

Akkortájt maradt özvegyen a nyolcvanéves, két infarktusos falszomszéd öregúr, akit anélkül, hogy megbeszéltük volna a nejemmel, magától értetődően felkaroltunk. Nap mint nap nálunk tévézett, kávézott, olykor vacsorázott is, mosógépünk az ő holmiját is mosta, porszívónk az ő lakását is elbírta, színházba vittük, könyvekre, újságcikkekre hívtam fel a figyelmét – egyszóval családtaggá avattuk.
Ő segített az egyszerűbb házimunkában, anyagilag nem egyszer támogatott bennünket kisebb-nagyobb kölcsöneivel, mígnem egyszer előállt a nagy ötlettel: a mi 82 négyzetmétere és az ő 70 négyzetmétere egy vagyont érne együtt, legyen hát halála után az is a mienk. Mindössze kétszázezer forintot kért, ami nem is tűnt lehetetlennek, hiszen akkor kaptam hasonló összeget az első könyvemért.

A gyerekek érdekében miért ne?
Jó, csináljuk meg, de hogyan? Az öreg sejtelmesen mosolygott: az eltartási szerződéskönnyen kikezdhető jogi forma, annál sokkal biztonságosabb a házasságkötés. Szóval papíron elvenné a feleségemet feleségül, de senki sem költözne sehová, minden menne tovább, mint eddig, így senki és semmi sem köphetne a levesünkbe… Döbbentem kérdeztem a nejemet: - Bírnád gyomorral ezt a tortúrát? – A gyerekek érdekében miért ne? – kérdezett vissza elszántan. Hát… mit mondjak? Látni kellett volna azt az esküvőt. A tanácsi „oltár” elé felvonult a szomszéd úr a nejemmel, mögöttük tanúként az egyik barátom az anyjával… Az esküvői asszisztensnő eléggé el nem ítélhető módon a szomszéd urat mindenáron az idős nővel akarta összepárosítani az előtérben, s amikor felvilágosítottuk a valódi szereposztásról, annak felismerése látszott zavarodott szemén, hogy az élet bonyolult… Én, mint egyszemélyes násznép eléggé furán éreztem magam mindvégig. Az a csoda, hogy nem veszítettem el a nejem… illetve a fejem. Az esküvő után fél órával már be volt jelentve a másik lakásba a „feleségem” az egyik gyerekkel (merthogy a válás után gyámügyileg is meg kellett osztani a családot). A gyerekek előtt természetesen „lebuktunk” később, mert a telefonkönyvben megtalálták édesanyjuk leánykori nevén a szomszéd telefonját. Akkor már elég nagyok és okosak voltak porontyaink, így gond nélkül megértették és elfogadták kalózakciónkat.
Az öregben pedig volt annyi belátás és három év múltán a harmadik infarktussal végleg eltávozott közülünk, utoljára még megfejelve jótéteményét: négy nappal a halála előtt meghalt a nővére. Mivel annak csak ő lehetett az örököse, neki pedig a felesége(m), itt álltunk két temetetlen halottal és két megörökölt lakással. Habár még évekig életünk egyazon lakásban négyen együtt, a másik kettőt pedig kiadtuk albérletbe, iskolái befejezte után a mindig is önállóságra törekvő lányom később lecsapott a budai lakásra, míg a mellettünk lévő lakást egyre többet kezdte használni a fiam. Ma már mindkettőnek van házastársa és így lakása is. Hát így érvényesülhet ma egy tisztes, de szegény értelmiségi családapa, ha jót akar a gyermekeinek, magának pedig gondatlan békét?


Forrás: http://ingatlan.net/hirmagazin/1048

Üdvözlés

2008.06.20. 10:39 | Ingatlanos | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan hír érdekesség

Helló kedves Olvasó!


Ebben a blogban az ingatlanvilág történéseiből halásszuk ki a legérdekesebb és leghasznosabb cikkeket.

Hogy milyen gyakran frissülünk, az attól is függ, hogy mások milyen gyakran ragadnak tollat, illetve kapnak a klaviatúrához.

A hír forrását feltüntetjük, így felkeresheted az adott helyet, hogy még több infót beszerezzz tőlük.

Kellemes és hasznos időtöltést kívánunk, nézz be gyakran, mert hetente többször frissülünk.


Az Ingatlanosok csapata